- Det er forfærdeligt, hvad der er sket i Paris. Vi skal aldrig tolerere, at læreres liv kommer i farezonen på grund af deres undervisning. Vi skal passe godt på vores undervisere og deres muligheder for at give en alsidig undervisning. Lærere skal trygt kunne gå på arbejde.

Sådan skrev formand for Uddannelsesforbundet Hanne Pontoppidan på de sociale medier den 16. oktober, kort efter at den franske lærer Samuel Paty blev dræbt og halshugget på gaden i en forstad til Paris. Samuel Paty havde vist tegninger af profeten Muhammed i sin undervisning om ytringsfrihed.

Ifølge fransk politi er det angiveligt den handling, der fik muslimske ekstremister til at planlægge drabet, der blev udført af en 18-årig mand. Franske medier skriver, at mordet skete, efter at skolen tidligere havde modtaget trusler og forældre-klager over den nu afdøde lærer.

- Det er ubeskriveligt vigtigt, at vi også i Danmark står sammen om at sikre, at vores skoler og uddannelsesinstitutioner fortsat er det fundament, som en solid og demokratisk dannelse kan bygges på. Lærere og undervisere må ikke føle sig truet til selvcensur i deres undervisning – uanset om de underviser børn, unge eller voksne, fortsætter Hanne Pontoppidan.

- I Danmark har vi i en tradition for en inddragende undervisning, som er baseret på dialog, refleksion og respekt for forskelligheden. Det har vi, fordi vi tror, at det styrker ikke bare elever og kursister, men også samfundet. Derfor er det også en samfundsopgave at sikre, at lærerne rent faktisk kan levere, det der skal til, for at sikre at denne dannelsesopgave fortsat kan løses. Og at de vel at mærke kan gøre det uden at tænke på, om de sætter deres egen eller andres sikkerhed på spil, uddyber forbundsformanden.