Regeringen og dens støttepartier – Enhedslisten, Radikale Venstre og SF – er alle enige om, at det omstridte omprioriteringsbidrag, som siden 2016 har betydet, at alle uddannelser hvert år skal spare to procent, skal afskaffes.

Det satte regeringen også i udsigt, da den i starten af oktober fremlagde sit forslag for finansloven for 2020. Derudover vil Socialdemokratiet selv gerne forlænge kvalitetspuljen for erhvervsuddannelserne og indføre en pulje til lukningstruede VUC-afdelinger på 50 millioner kroner.

Her kunne det dog umiddelbart se ud som om, at enigheden mellem regeringspartiet og dets støttepartier stopper, når det gælder Uddannelsesforbundets områder.

Radikale: STU’en skal flyttes fra kommune til stat

Radikale Venstre er ifølge det politiske netmedie Altinget således gået ind i finanslovsforhandlingerne med et ønske om, at der skal investeres 230 millioner kroner i ungdomsuddannelserne.

Desuden ønsker partiet, at der skal oprettes en ekstra pulje til VUC på 30 millioner kroner.

Et andet ønske er, at den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU'en, flyttes fra kommunerne til staten.

Partiformand Morten Østergaard ser endvidere gerne, at integrationsgrunduddannelsen, IGU’en, udvides. I et interview med Altinget siger han, at IGU’en "helt sikkert" har betydet, at flere flygtninge er kommet i job. Fremover bør IGU’en ifølge Morten Østergaard også komme til at omfatte flygtninge, som har opholdt sig i Danmark i mange år.

SF: Vil investere i uddannelse

Allerede på SF's sommergruppemøde meldte partiets undervisningsordfører, Jacob Mark, ud, at partiet går ind til finanslovsforhandlingerne med et krav om en genopretningsplan på uddannelsesområdet.

- Vi er blevet enige om at stoppe besparelserne. Men det er ikke nok bare at stoppe blødningen. Vi skal investere i uddannelse igen, meddelte Jacob Mark.

SF vil ifølge Altinget desuden afsætte midler til bedre forberedelse for underviserne og mere faglig feedback på tværs af uddannelserne.

SF: Vil tage penge fra erhvervsuddannelser til vejledning

Partiet foreslår derudover, at man tager midler fra kvalitetspuljen for erhvervsuddannelserne og bruger dem på at styrke Studievalg Danmark, der vejleder om videregående uddannelse og de efterfølgende beskæftigelsesmuligheder, skriver Jacob Mark på Twitter.

- Så kan vi komme i gang med at give studenter ordentlig vejledning – både mod erhvervsuddannelser og videregående uddannelser, skriver Jacob Mark i sit tweet.

I følge ham vil det ”forhåbentligt betyde”, at flere vælger en erhvervsuddannelse, og at erhvervsuddannelsernes økonomi dermed styrkes. Men Uddannelsesforbundets formand Hanne Pontoppidan er lodret uenig i, at det er den rette vej at gå:

- Jeg er helt uforstående overfor, at SF vil finansiere vejledning ved at fjerne yderligere penge fra et i forvejen udsultet uddannelsesområde - og et område, der uddanner den arbejdskraft, som Danmark har et skrigende behov for. Det er dybt godnat!, siger Hanne Pontoppidan.

Uddannelsesforbundet: Der er brug for investeringer 

Hun mener, at der ér brug for, at investere i uddannelse efter de sidste mange års udsultning.

- Med de her meldinger sammenholdt med regeringens finanslovsudspil kan vi være ret sikre på, at de generelle besparelser på uddannelse nu heldigvis stopper, men vi har altså også brug for egentlige investeringer, der kompenserer for de sidste mange års besparelser, siger Hanne Pontoppidan.