Myreflittig duracell-kanin. Sådan beskriver kolleger forbundsformand Hanne Pontoppidan. Energien har hun i den grad lagt i uddannelse, men også i arbejdet som en meget dygtig overenskomstforhandler. Hun kan både fejre rund fødselsdag og 20-års jubilæum som forbundsformand i løbet af september.

Fart har hun altid haft på. Hun var hurtig gennem uddannelsessystemet, hvor hun blev student som 17-årig og uddannet lærer som 22-årig. Derefter underviste hun en årrække på Horsens HF & VUC, inden hun blev fuldtids – og fuldblods fagforeningsforkæmper og brugte sin energibeholdning på at kæmpe for læreres vilkår og overenskomster.

Først i LVU (Landsforbundet af Voksen og Ungdomsundervisere), og da det i 2009 blev en del af Uddannelsesforbundet, blev hun også her valgt som formand.

En strategisk kapacitet

Hendes arbejdstempo giver fortsat de fleste baghjul, for hun drives af oprigtig indignation, når hun kæmper for bedre vilkår for både kursister og lærere på sprogcentre, erhvervsskoler og andre almene- og arbejdsmarkedsrettede ungdoms- og voksenuddannelser.

Hun laver sjældent fejl, og beskrives som en ufattelig stor og strategisk kapacitet. Det kunne virke lidt skræmmende, men Hanne Pontoppidan er også et sødt menneske. Trods arbejdsbyrden har hun altid tid til en lun og empatisk snak – med høj og lav. Hun beskrives som et uhierarkisk menneske med en såkaldt jysk tilgang til økonomi; der ruttes ikke med medlemmernes penge. Fritiden, som prioriteres lidt mere med alderen, bruges på løb og line dance, hjemmet i Horsens og allerhelst med husbonden Birger, de tre børn og de højt skattede fire børnebørn.

Den 27. september kl. 14-17 afholder Uddannelsesforbundet reception for at fejre Hanne Pontoppidan i forbundets sekretariatet. Receptionen er åben for medlemmer.

Hanne kort fortalt

 • Født og opvokset i Aarhus
 • Eften endt læreruddannelse blev Hanne ansat på Horsens Forberedelseskursus (i dag Horsens HF & VUC) . Hun har især undervist i matematik, fysik og IT. 
 • Har på VUC deltaget i en række samarbejdsprojekter med daghøjskoler og især AMU, da man i sidste halvdel af 1980’erne lavede projekter på tværs af sektorer. Det fik Hanne Pontoppidan tændt på fagforeningsarbejde på landsplan. 
 • Blev i 1986 valgt som amtskredsformand i daværende DAUF (senere LVU) og indtrådte i 1989 i hovedbestyrelsen, hvor hun også blev valgt som formand for uddannelsespolitisk udvalg. 
 • I 1998 bliver hun valgt som formand for LVU, der i 2009 blev en del af Uddannelsesforbundet, hvor hun også blev valgt som formand. 
 • Master i Public Administration (MPA i 2006-2008) 
 • Hun sidder pt. i FTF’s forretningsudvalg, Ulandssekretariatet bestyrelse, bestyrelsen for Lærernes Pension, Forretningsudvalget i Tjenestemændenes Låneforening, hovedbestyrelsen i Lærernes a-kasse. 

Hun har været med til at:

 • overenskomstdække mange nye uddannelsesområder og arbejdsgivere
 • præge den politiske dagsorden på hele ungdoms- og voksenuddannelsesområdet samt vejledningsområdet i mere end 20 år
 • fusionere DTL, DPL og LVU til et stærkere Uddannelsesforbund, som nu også har fået HL med
 • være aktiv i Ulandssekretariatets arbejde og har bl.a. været med til at opbygge TR-uddannelse i den største sydafrikanske lærerorganisation, SADTU. I den forbindelse har hun fulgt landets udvikling i en omvæltende periode over 10 år ret tæt