Bid for bid vil regeringen flytte den almene undervisning (AVU) på VUC til andre skoleformer og langsomt aflive VUC. Det er i hvert fald det indtryk, man kan få, hvis man følger deres nylige politiske udspil.
Først besluttede man - med aftalen om den nye forberedende grunduddannelse (FGU) - at unge under 25, som har brug for et løft af deres almene kvalifikationer, fra næste sommer skal have dét på FGU fremfor på VUC.

Vil ramme kortuddannede

Og nu har regeringen så som en del af sit erhvervsuddannelsesudspil foreslået, at erhvervsskoler skal kunne undervise voksne over 25 i dansk, matematik og dansk som andetsprog. Det får ikke pæne ord med på vejen fra Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan:

- Det er fint, at man vil redde erhvervsskolerne. Men skal det absolut være på bekostning af andre? Bliver man ved at udhule AVU på VUC, risikerer vi, at der ikke længere er aktivitet nok tilbage på VUC til, at man kan oprette undervisning uden for de større byer. Det her er ren gift for VUC’s fortsatte eksistens, lyder hendes advarsel til politikerne.

Det vil være katastrofalt for kortuddannede, hvis man fremover er henvist til nærmeste større by, når man har brug for almen opkvalificering, mener Hanne Pontoppidan.

- Vi ved fra unge, at afstanden mellem uddannelsen og hjemmet er afgørende for, om man søger og gennemfører sin uddannelse. Det er ikke spor anderledes for voksne. Det her er den helt forkerte vej at gå, hvis man gerne vil sikre, at flere kortuddannede får den opkvalificering, de har brug for, for at komme videre i uddannelse, siger hun.

Specialister i almen undervisning

Men kan undervisningen ikke lige så godt foregå på erhvervsskolen som på VUC?
Nej, er den korte og klare melding fra Hanne Pontoppidan.

 - Det, politikerne overser, er det faktum, at VUC har den absolutte spidskompetence inden for den almene voksenuddannelse. De har i mere end 30 år specialiseret sig i at løfte denne målgruppe – dem, som har brug for et alment løft og lære det, de ikke lærte i folkeskolen – med en voksenpædagogisk tilgang. Det er noget andet end den måde, som unge skal mødes på. Det er stadig vigtigt, at voksne, som skal uddannes, kan blive det i et voksenpædagogisk miljø fremfor på en ungdomsuddannelsesinstitution som en erhvervsuddannelse jo ret beset er.

Politikerne skulle hellere udnytte, at der er forskellige spidskompetencer hver sit sted end at underminere VUC ved at give erhvervsskolerne mulighed for at overtage en stor del af den almene undervisning, mener formanden.

Alvorlige skadevirkninger

I regeringens erhvervsuddannelsesudspil hedder det, at erhvervsskolerne skal kunne tilbyde de erhvervsuddannelsesforberedende forløb som et ”supplement til mulighederne på VUC”, og undervisningsminister Merete Riisager har overfor netavisen Altinget understreget, at der ”fortsat vil være behov for de gode kurser, VUC i dag tilbyder”.
Men skadevirkningerne på det samlede uddannelsesbillede vil være store og alvorlige, advarer Pontoppidan.

- Vi risikerer simpelthen, at VUC bliver et rent storby-fænomen. Det er milevidt fra tanken om, at vi skal have et bredt, alment uddannelsestilbud i Danmark, noget, politikerne selv har understreget vigtigheden af. Derfor er regeringens forslag en klar ommer.