Det var én ting, og kun én ting, der talte, da Københavns Kommune afgjorde, hvem der skulle vinde udbuddet på danskuddannelse i København: Prisen.

Dermed har kommunen valgt de absolut billigste udbydere – Clavis og UCplus - til de næste fire år frem at drive sprogcenter for såkaldte S-kursister (kursister, der ikke er omfattet af integrationsloven). 

Det betyder, at de tre sprogcentre, som traditionelt har udbudt danskuddannelsen, har varslet fyringer af en lang række medarbejdere – heriblandt altså 269 undervisere - fra udgangen af marts. 

Formand: Man får, hvad man betaler for

Københavns Kommune opsiger altså dermed helt det mangeårige samarbejde med de tre sprogcentre, som ellers har udbudt danskuddannelse i kommunen i årtier. Det drejer sig om henholdsvis IA Sprogcenter, Københavns Sprogcenter og Studieskolen.

Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet, er rystet.

- Clavis og UCPlus har vundet udbuddet med en rasende lav pris, som nødvendigvis må give kvaliteten trange kår. Det er dybt beklageligt, at man i København er fuldstændig ligeglad med, at man smider den kapacitet ud, som de nuværende sprogcentre og deres ansatte har. Man er så fokuseret på at få løst prisen til discountpris, at man overser det faktum, at man som regel får det, man betaler for!, siger formanden.

Hanne Pontoppidan har ellers gjort opmærksom på netop det faktum under hele udbudsprocessen.

Hun har - sammen med de lokale tillidsrepræsentanter og resten af Uddannelsesforbundet - arbejdet hårdt på at få kommunen til at vægte kvalitet højere og at sikre medarbejderne en ret til at få arbejde hos eventuelt nye leverandører med bevarelse af for eksempel ansættelsesanciennitet.

Ren spareøvelse

Københavns Kommune har dog afvist begge dele. Deres formål med udbuddet har været at spare, og de har ikke ønsket at indføre bestemmelser, der kan forringe mulighederne for dét.

- Vi har igen og igen gjort opmærksom på, at det giver vanvittigt dårlige vilkår for at levere kvalitet, når man presser prisen så ekstremt. Det her er den suverænt laveste pris, vi har set nogensinde i Danmark, og dét har man altså haft blikket stift rette imod. Det er uendeligt trist for kvaliteten og for de dygtige sproglærere, der har opbygget stor erfaring med målgruppen, men frem for alt er det uendeligt synd for de kommende kursister, lyder det fra Hanne Pontoppidan.

Kontrakten med Clavis og UCplus er indgået pr. 1.8.2018. For de tre gamle sprogcentre, der har udbudt danskuddannelsen i København, betyder kommunens beslutning sandsynligvis, at de formentlig må lukke på danskuddannelsesområdet.