Det er nu, du som medlem skal beslutte dig for, om du kan stemme for eller imod de OK-forlig, der blev indgået sidst i april. Rundt om i landet diskuterer tillidsrepræsentanter og medlemmer forligene med Uddannelsesforbundets formand og hovedbestyrelse.
Ja eller nej?
Om det skal være det ene eller det andet, skal Uddannelsesforbundets medlemmer meget snart være afklarede omkring, når de i perioden 23. maj til 3. juni skal give deres mening til kende om de forlig, som blev resultatet af fem måneders forhandlinger om de kommende tre års overenskomster i staten og kommunerne.
Derfor stiller Uddannelsesforbundets formand og dele af hovedbestyrelsen op til en række fyraftensmøder rundt om i landet, hvor tillidsrepræsentanter og medlemmer kan diskutere de forlig, der er blevet indgået, med dem.
Hvad indeholder forligene?Uddannelsesforbundets gennemgang af det kommunale forligUddannelsesforbundets gennemgang af det statslige forlig |
I sidste uge var det Kolding, der holdt for. Mandag aften var det København, og tirsdag går turen til Aalborg.
På mødet i København var godt 100 medlemmer mødt op for at give deres holdning til kende og høre, hvad der er op og ned i de resultater, som er kommet med hjem til afstemning.
"Jeg vil stemme ja. Ikke fordi jeg er tilfreds med, at vi ikke fik den arbejdstidsaftale, men fordi jeg tror, man har opnået det bedst mulige, og jeg har kolleger, som ikke magter endnu en konflikt. På mødet her er jeg blevet beroliget i forhold til kommissionen og tror i højere grad på, at man har lovet hinanden at nå en aftale."
Mona Christensen, VUC-lærer og TR, Nykøbing”Jeg er selv uafklaret og respekterer, at hovedbestyrelsen ikke anbefaler et klart ja eller nej. Jeg synes, det viser styrke, at man lader medlemmerne mærke efter, hvad der er rigtigt for dem. Jeg forstår begge sider, for man kan sætte flueben ved to store resultater – løn og spisepause – mens man ikke fik afskaffet lov 409.”
Jimmi Madsen, erhvervsskolelærer og TR, Holbæk"Jeg har været overrasket over og glad for det sammenhold, der har været i fagbevægelsen, men jeg er ærgerlig over, at det ikke holdt til, at lærerne fik en arbejdstidsaftale".
Isabel Berg, ungdomsskolelærer og TR, AlbertslundMøderne med Hanne Pontoppidan og dele af hovedbestyrelsen er kun toppen af isbjerget så at sige. Det ligger nemlig også en meget vigtig opgave hos tillidsrepræsentanterne, når medlemmerne skal klædes på til at afgive deres stemme for forlig eller konflikt.
De bliver derfor opfordret til at afholde lokale møder, så man også lokalt får en diskussion af, hvorvidt man forholder sig til de resultater, der er opnået i forhandlingerne med de statslige og kommunale arbejdsgivere.
Det er medlemmerne, som skal fælde dom over de aftaler, som kom med hjem fra forhandlingsbordet og afgøre, om forligene skal udgøre de næste tre års overenskomster, eller om lærerområdet skal i konflikt igen.
På Uddannelsesforbundets overbliksside om OK18 kan du læse mere om forligene og få mere information om, hvordan elektroniske urafstemning kommer til at foregå. Siden vil også løbende blive opdateret med den seneste udvikling om overenskomstforhandlingerne.