Som lærer kan det tilsyneladende godt betale sig at være lidt mere kritisk på shoppingturen i tøjbutikken eller at bruge lidt længere tid foran spejlet om morgenen. I hvert fald lærer elever mere af tiltrækkende lærere end af mindre tiltrækkende lærere, viser et amerikansk forskningsstudie.

- En årsag kunne være, at folk rent intuitivt retter mere opmærksomhed mod tiltrækkende mennesker. Det kan skyldes, at vi som mennesker rent evolutionært tillægger tiltrækkende mennesker flere positive kvaliteter, forklarer Shane Westfall, der er professor ved University of Nevada i Las Vegas.

Ifølge ham er der flere undersøgelser, der antyder, at tiltrækkende mennesker har en slags aura omkring sig.

- Vi opfatter dem som om, at alt, hvad de foretager sig, er positivt. For eksempel ses de som mere intelligente, mere selvsikre og i besiddelse af bedre sociale evner.

Derfor tænker eleverne måske underbevidst, at når læreren er tiltrækkende, er det en klogere underviser, som det er vigtigt at lytte efter, hvad siger, vurderer Shane Westfall.

Anden forskning har for eksempel vist, at tiltrækkende mennesker har større chance for at blive frifundet i retssager og bedre odds for at blive ansat efter jobsamtaler.

Uafhængigt af køn

Der er imidlertid ikke tale om seksuel tiltrækning. I hvert fald når det gælder undervisning. Shane Westfall og hans kolleger afspillede en tyve minutters lydoptagelse for 131 universitetsstuderende – omkring halvdelen lyttede til en mands stemme, mens resten lyttede til en kvindes.

Samtidig så de studerende på et billede. 69 af forsøgspersonerne så på en person, som en separeret forsøgsgruppe forinden havde bedømt som meget tiltrækkende, mens 62 så på en utiltrækkende person.

Umiddelbart efter blev eleverne hørt. Og de deltagere, som havde set på billedet af den tiltrækkende lærer, huskede stoffet bedre, ligesom de gav læreren en bedre bedømmelse som underviser – uafhængigt af henholdsvis lærernes og elevernes køn.

“Er man mindre tiltrækkende, skal man måske skrue lidt op for nogle af ens andre kvaliteterˮ

Shane Westfall vurderer endvidere, at det ikke kun er universitetsstuderende, der lærer mere, når underviseren ser godt ud, men at det også vil være tilfældet for blandt andre elever på ungdomsuddannelser.

Tænk over fysiske fremtoning

Professoren tør ikke kaste sig ud i direkte skønhedstips til lærere, men han råder dem til at være opmærksom på deres fysiske fremtoning. Det kan eksempelvis være at vælge tøj og sætte frisuren, så man ikke ser sjusket ud, når man står bag katederet.

- At få plastikkirurgi ville dog være at gå for langt, bemærker han grinende. Et andet råd er generelt at være opmærksom på egne styrker og svagheder som underviser.

- Er man mindre tiltrækkende, skal man måske skrue lidt op for nogle af ens andre kvaliteter, råder Shane Westfall.

Han henviser til, at studier eksempelvis har vist, at lærere med god sans for humor har større succes med at få deres elever til at huske.