Over 2.000 unge har fået punkteret drømmen om en erhvervsuddannelse i år, fordi de ikke klarede kravet i den nye EUD-reform om minimum 02 i dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve. Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af de foreløbige opgørelser. Værst ser det ud på SOSU-skolerne, men også på flere landbrugsskoler er antallet dykket voldsomt, ligesom en undersøgelse fra Danske Erhvervsskoler viser, at mindst 747 unge ikke klarede erhvervsskolernes optagelsesprøve.

Næstformand i Uddannelsesforbundet, Børge Pedersen, mener, at det må få ministeren og forligskredsen bag EUD-reformen til at reagere:

- Vores tilgang er, at det er fint at stille krav til de unge, der vil tage sig en erhvervsuddannelse, men der burde være andre krav end de boglige. Det viser sig nu, at man har et kæmpe overgangsproblem med en masse unge som tabere, siger han med henvisning til undersøgelser, der viser, at mange unge på erhvervsuddannelserne rejser sig fagligt og bogligt, hvis de får en mere praktisk tilgang.

Tallene er ikke endelige. Undervisningsministeriet mangler den færdige opgørelse, og i rundspørgen mangler for eksempel Danske Erhvervsskoler svar fra ni skoler, så deres afvisninger skal lægges oveni. Men de foreløbige opgørelser viser altså, at det drejer sig om flere end 2.000 personer.

Minister: Karakterkrav kan give prestige

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) mener dog, at det er udmærket, at nogle unge er sorteret fra.

- Man kan ikke tage en erhvervsuddannelse uden at gøre sig umage. Det er vigtigt at genskabe prestigen ved håndværksfaget, fastlår ministeren over for Ugebrevet A4. Og også Socialdemokraternes undervisningsordfører, Anette Lind, peger på, at karakterkravet skal sikre, at man får dygtige faglærte, der tænker ”både med hænder og hjerne”:

- Vi skal tale skolerne op, så det bliver et mere naturligt valg, siger hun.

Undervisningsministeren maner til besindighed i forhold til tallene fra optagelsesprøver denne gang – for ”Det er to uger siden reformen trådte i kraft, så man skal lade være med at evaluere allerede”, som Ellen Trane Nørby siger til Ugebrevet A4.

Behov for løsning for klemte unge

Men det er Børge Pedersen ikke enig i. Der er alt mulig grund til at handle allerede nu:

- For hvad skal der rent faktisk ske med de mere end 2.000 unge, der lige nu ikke får opfyldt deres drøm om en erhvervsuddannelse, spørger han. Det savner jeg ministerens svar på. Mange af dem er blevet klemt i overgangen mellem det gamle system og den nye reform, og det burde ministeren og forligskredsen bag EUD-reformen sætte sig sammen og finde en løsning på her og nu.

Flere erhvervsskoler har ifølge Ugebrevet A4 oplevet, at en stor del af de unge slet ikke mødte op til optagelsesprøven, og på den måde ”dømte sig selv ude”, men også det, mener Børge Pedersen, skyldes overgangsproblemer, fordi de unge har haft svært ved at finde ud af de nye krav og systemet i det hele taget.

Læs artiklen i Ugebrevet A4