Samarbejde med ledelsen

Få råd til, hvordan du får opbygget en god, pragmatisk og samarbejdsvillig relation til ledelsen. 

Mange af de opgaver, du skal løse som TR, vil kræve en eller anden form for samarbejde med din ledelse. Her kan en god relation hjælpe med at finde frem til løsningerne mere gnidningsfrit.  

Det tager selvfølgelig tid at opbygge en konstruktiv relation, men her følger nogle råd og ideer til, hvordan du hurtigere kan nå derhen. 

Kom godt fra start 

Du kender selvfølgelig din leder, men hvis du er nyvalgt TR, eller kun har været på posten i en kort periode, så kender I ikke hinanden i de roller. Derfor kan det være en god ide at invitere din leder til et møde, hvor I sammen kan tale om, hvordan samarbejdet bliver en succes. Så får I begge muligheder for at forventningsafstemme, og italesætte de behov, I hver især måtte have til samarbejdet. 

Overvej det samme, selvom du har været TR i længere tid. Man kan altid få gavn af at mødes i fredstid, altså den tid hvor man ikke har en aktuel sag eller forhandling i gang, og tale om, hvordan man sikrer det gode samarbejde. 

Overhold din tavshedspligt 

Det er værd at være bevidst om, at du som TR vil få mange ting at vide, som er fortrolige. Personsager er en væsentlig ting, men der vil også være ting, du får at vide i samarbejdsudvalget, før de må videregives til kollegerne, samt ting, som din leder kan tale med dig om på tomandshånd. 

Hvis din leder deler information med dig, og du er i tvivl, om det er omfattet af tavshedspligt, kan det være en god ide at drøfte det med lederen. Så undgår du misforståelser, der kan skade samarbejdet. 

Sæt grænser 

Selvom det gode samarbejde er et mål, er det stadigt vigtigt at huske, at du og ledelsen ofte vil være modparter Det er derfor vigtigt, at du finder ud af, hvor dine grænser går, i forhold til hvor tæt samarbejdet skal være.  

Det kan på den ene side være godt, at ledelsen drøfter nogle svære omstændigheder om en af dine kolleger med dig, inden det bliver til en sag. Men det kan også blive problematisk, hvis ledelsen ender med at inddrage dig for at træffe beslutninger, der hører til inden for ledelsesretten. 

I kan også tale om, hvem der orienterer medarbejderne, hvis I har drøftet ændringer i arbejdsforhold. Hvis ledelsen har truffet en beslutning, som potentielt kan medføre utilfredshed, skal det også være ledelsen, der giver beskeden, så de kan stå på mål for deres beslutning. 

Hold hinanden informeret 

Du ved bedre end ledelsen, hvordan stemningen er blandt dine kolleger. Derfor vil du nogle gange have mulighed for at tage fat i et problem, inden det reelt opstår. På samme måde har din ledelse viden om, hvad der kan være på vej af ændringer, som kan have indflydelse på arbejdsmiljøet. 

Hvis du og din leder holder hinanden informeret, kan I bedre være på forkant og bidrage til, at ændringer og nye tiltag bliver implementeret bedst muligt, eller ting, som udgør en risiko for arbejdsmiljø eller stemningen i personalegruppen, kan blive taget i opløbet.  

Det er nemmere at holde fast i den gode relation, hvis I kun sjældent kommer ud i de svære situationer. 

Mig eller os? 

Som TR er du både en medarbejder på arbejdspladsen og en repræsentant for dine kolleger. Det kan nogle gange blive kompliceret at holde styr på de to kasketter.  

Du kan have drøftelser med din leder om mange emner, som har indflydelse på dig og dine kolleger, og som oftest kan du heldigvis nå at tale med dem, inden der skal træffes beslutning. Men det kan også ske, at din leder vil vende et emne med dig, hvor du ikke får mulighed for at tale med dine kolleger først, og hvor du derfor må svare ud fra, hvad du tror, at dine kolleger synes, samt hvad, du personligt mener, er bedst. 

For din egen skyld og for at bevare det gode samarbejde, bør du italesætte over for din leder, hvornår du taler på baggrund af et mandat fra dine kolleger, og hvornår du taler for dig selv. Så undgår du misforståelser og risikoen for senere at skulle ændre kurs i forhold til et emne, I har drøftet, hvor du har talt på egne vegne. 

Hav tillid 

Det er vigtigt at kunne stole på hinanden som leder og TR. Men selvom tillid er vigtigt, behøver det ikke være blind tillid.  

Hvis din ledelse kommer med et budskab om, at der skal ændres i et arbejdsforhold, eller at afdelingens økonomi er presset, så kan du selvfølgelig godt stole på det. Men du har også lov til at bede om dokumentation og lov til selv at se tallene igennem. 

Hvis din leder ser det som manglende tillid, kan du begrunde din nysgerrighed med, at du jo skal kunne forklare dine kolleger omstændighederne, hvis de spørger dig, og at du derfor vil klædes på til det.