Forhandling af lokalløn og tillæg

Lokalløn er resultatet af forhandlinger mellem dig som TR og ledelsen. Her kan du læse mere om lokale lønforhandlinger på arbejdspladsen.

Den lokalt aftalte løn fastlægges i lokale aftaler, som du indgår med ledelsen.  

Lokalløn kan være:  

  • Funktionstillæg: Tillæg, som gives på baggrund af arbejdsopgaver, man løser. Det kan være som TR/AMR, koordinator, skemalægger eller lignende. 

  • Kvalifikationstillæg: Tillæg, som gives på baggrund af uddannelse eller erfaring.  

  • Resultatløn og engangsvederlag: Tillæg, som gives på baggrund af en særlig indsats.   

Lokalt aftalte funktions- og kvalifikationstillæg er i udgangspunktet pensionsgivende. Engangsvederlag er ofte ikke pensionsgivende.  

Forhåndsaftaler og individuelle lønaftaler 

Mange steder har TR og ledelsen indgået forhåndsaftaler om lokallønnen. Det betyder, at det er aftalt, hvilke funktioner eller uddannelsesmæssige kvalifikationer, der automatisk udløser et tillæg.  

Har du kolleger, som har kvalifikationer eller løser arbejdsopgaver, som ikke falder ind under forhåndsaftalerne, kan man indgå  en individuel aftale, som tilgodeser dette. Beløb, begrundelse og ikrafttræden vil i et sådan tilfælde blive indskrevet i en standardiseret lønaftale. Vær opmærksom på, at alle aftaler, som du bliver tilsendt og ikke har skrevet under på, i princippet er forslag til aftaler. Overvej altid om du skal underskrive og husk altid på det bagland, du som tillidsrepræsentant repræsenterer.  

Sådan forhandles lokalløn 

Reglerne er, at der skal være en årlig lønforhandling, hvis en af parterne beder om det.  

De fleste arbejdspladser har en årlig lønforhandling, hvor tillæg og engangsvederlag aftales. Processen for den vil ofte være beskrevet i en lønpolitik. Derudover er der altid ret til at forhandle løn, når en ny kollega ansættes samt ved stillingsændringer og omstruktureringer.  

Vil du anmode ledelsen om en lønforhandling, anbefaler vi, at du sender den på skrift. 

Processen op til en forhandling  

Du skal være opmærksom på den lokale procedure for lønforhandling, hvis du vil påvirke den økonomiske ramme for forhandlingen.  

Vær forberedt på, at du stort set altid vil blive mødt af en melding fra ledelsen om, at midlerne til lokalløn er meget begrænsede. Her er det vigtigt, at du holder fast og kræver den forhandling, I har krav på.  

Frister 

Hvis I har en lokal procedureaftale på arbejdspladsen, vil frister fremgå af den, ellers tjek, hvad der står i den centrale aftale om lokal løndannelse. 

Godt at have styr på inden forhandlingen 

Det vil være en fordel, hvis har overblik over, hvilke tillæg dine kolleger får. Gå listen igennem for, om alle får de tillæg, de har ret til. 

Hvis en kollega er stoppet, bør du følge op på, om vedkommende har haft lokalt aftalte tillæg. Midlerne til disse tillæg er i princippet ubrugte, når kollegaen er fratrådt. Overvej derfor, om midler fra disse tillæg kan komme andre til gode, og hvordan du kan bringe dette i spil i dine forhandlinger.  

Råd til forhandlingen – før, under og efter