Sådan kan du bruge overenskomsten for dit område

Læs, hvordan du aktivt kan bruge de regler og bestemmelser, overenskomsten rummer, i arbejdet med at sikre bedre forhold og vilkår på arbejdspladsen. 

Som TR er du Uddannelsesforbundets repræsentant og lokale overenskomstpart på skolen. Du har således ansvaret for, at gældende overenskomster overholdes, og at nye overenskomster implementeres i overensstemmelse med de intentioner, der ligger bag.  

Du bør derfor orientere dig i de overenskomster og aftaler, der er gældende på dit ansættelsesområde - og på de ændringer, der kan komme som følge af overenskomstfornyelser. Vær opmærksom på, at overenskomsterne kan indeholde bilag og protokollater, som det også er en god ide at læse igennem. 

Der vil kunne forekomme mere tværgående overenskomster eller fælles aftaler, som er gældende for flere forskellige personalegrupper Det gælder for eksempel ferieaftalen, aftale om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden, senioraftale, rammeaftale om nye lønsystemer, rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse med videre.  

Her finder du din overenskomst

Vi har samlet link til alle Uddannelsesforbundets overenskomster under Råd og vejledning. Find din overenskomst på siden herunder.

Find din overenskomst

Hvis du opdager brud på overenskomsten 

Du skal i dagligdagen blandt andet være særligt opmærksom på, at dine kolleger får korrekt: 

  • Løn og tillæg. 

  • Løn under sygdom. 

  • Opgaveoversigt med beskrivelse af arbejdstid og opgaver. 

  • Opgørelse af arbejdstid. 

  • Opsigelsesvarsel ved eventuel afskedigelse.  

  • Ferieafvikling. 

Hvis du konstaterer, at en kollegas løn- eller arbejdsvilkår ikke følger overenskomsterne eller de gældende aftaler på området, skal du i første omgang tale med kollegaen og få afklaret situationen. Tjek herefter overenskomstteksterne.  

Ser du fortsat et brud på en overenskomst, skal du indsamle saglige oplysninger og dokumentation hos dine kolleger. Herefter kan du gå i dialog med ledelsen. Overvej, om du har behov for også at hente oplysninger i Uddannelsesforbundets sekretariat, inden du taler med din ledelse.  

Ved uenighed om fortolkning af overenskomsten 

Hvis du og ledelsen ikke kan blive enige om, hvordan man skal forstå overenskomstens tekst og løse situationen, har såvel din ledelse som du mulighed for at bringe sagen videre til de centrale parter. Du skal som udgangspunkt kontakte Uddannelsesforbundets sekretariat. 

I yderste instans kan sagen indbringes for Arbejdsretten, som består af repræsentanter fra arbejdstagere og arbejdsgivere samt en udpeget dommer. 

Undgå forvirring, hvis du sammenligner 

På tværs af overenskomster kan der være forskel i opbygning, form og skrivemåder. For eksempel vil en overenskomst for et undervisningsområde i staten hedde ”Organisationsaftale for lærere…” mens en tilsvarende aftale i kommunerne vil hedde ”Overenskomst for lærere…”  

Det kan forvirre, hvis man forsøger at sammenligne vilkår på tværs af de forskellige områder. 

Vær opmærksom på...

Din leder har som følge af sin ledelsesret første fortolkningsret – det såkaldte fortolkningsfortrin. Det betyder, at din leders fortolkning skal respekteres, indtil en fagretlig behandling eventuel modsiger den fortolkning.