Drop sms'erne i TR-arbejdet

Sms’er er ukrypterede og må ikke afsløre fagforeningsmedlemskab. Undgå derfor at kommunikere med medlemmerne ad den vej, når du arbejder som TR.
  • ”Har du set, jeg har sendt nyt om din sag?”
  • ”Kommer du til medlemsmødet?”
  • ”Har du fået Ole Olsens samtykke?”  

Alle tre beskeder herover er eksempler på sms’er, som du ikke må sende som tillidsrepræsentant. 

Ifølge databeskyttelsesreglerne er medlemskab af en fagforening en særlig følsom personoplysning, på linje med helbredsoplysninger og seksualitet. Derfor skal oplysningen behandles fortroligt og altid krypteres, når den sendes elektronisk. 

Sms'er er ukrypterede

Hvor e-mails ofte har en automatisk kryptering og kan sikres med yderligere kryptering, for eksempel via MitID, er sms’er altid ukrypterede. Derfor er de uegnede til TR-arbejde. 

Reglerne gælder ikke kun, når der eksplicit står i beskeden, at en person er medlem af Uddannelsesforbundet. De gælder også, når det er muligt at regne ud, at en person er medlem, ud fra hvad du som TR skriver i beskeden. 

Uddannelsesforbundet anbefaler derfor, at du helt undlader at bruge sms’er i TR-arbejdet. Du er naturligvis ikke herre over, hvordan dine medlemmer skriver til dig, men du må ikke opfordre til, at de sender sms’er til dig. 

Det kan du gøre, hvis du får en sms

Får du en sms, kan du for eksempel skrive tilbage på medlemmets arbejdsmail i stedet. Den opfattes som et lukket, sikkert system.

Ellers kan du ringe vedkommende op, da telefonsamtaler altid regnes for sikre.

Du kan også sende en kort sms tilbage, bare den ikke afslører noget – for eksempel blot ”send mig en mail”, ”jeg ringer lige” eller lignende.