Ansvarsfordeling og samarbejde mellem TR og AMR

Et velfungerende samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanten på arbejdspladsen er en væsentlig forudsætning for at kunne forbedre arbejdsmiljøet.

Som TR varetager du opgaver, der har med jeres løn- og arbejdsvilkår at gøre.

Det vil blandt andet sige lønforhandlinger, ansættelser, advarsler og afskedigelser. Arbejdsmiljørepræsentanten (AMR) varetager derimod opgaver, der vedrører psykisk og fysisk arbejdsmiljø, arbejdsskader og arbejdspladsvurdering.  

Selvom jeres ansvarsområder er forskellige, så er der stadig masser af snitflader, hvor de griber ind i hinanden. Det gælder for eksempel i forhold til arbejdstid, det psykiske arbejdsmiljø, sygefravær, trivsel og samarbejdet på arbejdspladsen. 

Råd til det gode samarbejde  

Det er vigtigt, at du som TR arbejder godt og tæt sammen med AMR omkring jeres fælles mål om at skabe et godt og trygt arbejdsmiljø.  

  • Sørg for, at I er enige om, hvilke områder af arbejdsmiljøet, der er særligt behov for at sætte fokus på. 

  • Læg i samarbejde en strategi for, hvordan I ser, at arbejdsmiljøet kan forbedres. 

  • Giv udtryk for de samme ønsker og behov over for ledelsen i de forskellige udvalg og fora, hvor I er repræsenteret. 

Det vil stille jer stærkest, hvis I på vegne af kollegerne taler med en fælles stemme.  

Inddrag AMR inden aftaler bliver indgået  

De aftaler, du indgår på kollegernes vegne, kan have stor betydning for især det psykiske arbejdsmiljø. Det gælder for eksempel aftaler om arbejde i teams, holdstørrelser og indholdet i forberedelsesfaktoren. Det er endnu en grund til, at dit samarbejde med AMR er vigtigt. 

Her bør AMR´s viden og erfaring inddrages, før du indleder forhandlinger med ledelsen, så uønskede belastninger af kollegerne kan undgås. 

AMR har derudover pligt til at påpege eventuelle negative konsekvenser af tidligere indgåede aftaler – og du har som TR pligt til at være lydhør.