Hvilke regler gælder for ikke afholdt ferie?

Du optjener ferie i ferieåret, der løber fra 1. september og frem til 31. august året efter. Din optjente ferie skal være afviklet inden 31. december, hvor ferieafholdelsesperioden udløber.

Du skal som hovedregel afholde mindst fire af de fem ugers ferie, som ferieloven giver ret til.

Ønsker du ikke at afholde den femte ferieuge, kan du aftale med din arbejdsgiver, at den overføres til næste ferieafholdelsesperiode. Vær opmærksom på, at din arbejdsgiver kan sige nej til at lave en aftale med dig. Så skal du i stedet have feriedagene udbetalt.

Din arbejdsgiver kan også vælge at varsle, at du skal holde dagene inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december. Varslet er en måned.

Der gælder særlige regler for feriefridage. Læs om dem i artiklen her:

Aftale skal på plads inden årets udgang

Har du ferie til gode, når årets udgang nærmer sig, kan det være en god idé at tage stilling til, om der skal lægges mere ferie ind i kalenderen inden den 31. december, eller om du ønsker og kan indgå en aftale med din arbejdsgiver om overførsel af ferien.

Hvis du indgår en aftale om at overføre feriedage, får du mulighed for at afholde dagene på et senere tidspunkt. En aftale om overførsel skal være indgået senest den 31. december.

Er du ”feriehindret” – for eksempel på grund af barsel eller sygdom – gælder andre regler.

Penge bliver udbetalt efter fratrædelse

Hvis du har overført ferie fra en tidligere ferieafholdelsesperiode, enten som ferie ud over fire uger eller feriehindret ferie, og du fratræder dit job, inden du har afholdt den overførte ferie, vil du få disse feriedage udbetalt.