Thorkild Hansen, tillidsrepræsentant på Syddansk Erhvervsskole i Veje, er ufrivilligt blevet hovedperson i en sag om sække fra mørtel. En sag, der har medført, at han er blevet fritstillet og har udsigt til et tjenstligt forhør – hvilket er en så usædvanlig voldsom sanktion, at man aldrig før har oplevet det i Uddannelsesforbundet. Han er nu sygemeldt:
- Det er en meget alvorlig beskyldning. I samråd med lægen er jeg det, der hedder Arbejdsrelateret stressramt, for mit blodtryk blev lige pludselig meget højt. Efter 30 år uden pletter på sin tjeneste, får man pludselig sådan én – det har jeg det jo ikke godt med, siger han.
Thorkild Hansen forklarer, at skolen i 2013 kørte et skolepraktikprojekt for Snaptun Kajakklub, som aldrig blev færdigt. Han blev derfor kontaktet af kajakklubben, der spurgte, om det tidligere sponsorat hos firmaet Weber stadig kørte, for så kunne de få mørtel hjem, der kunne gøre projektet færdig:
- Det undersøgte jeg så ved Weber, som bekræftede. For at få det leveret til Snaptun aftalte vi, at den fragtmand, der alligevel skulle til Vejle, kunne sætte det af på skolen, forklarer Thorkild Hansen. Han bor i nærheden og ved, at nogle bekendte kører igennem Vejle på vej hjem til Snaptun fra arbejde, og så tager de det med:
- Men da vi går hen for at hente det, er der nogle kolleger, der ser det, og så går de til chefen, fordi de tror, at jeg fjerner det for ”egen vindings skyld”, som det står i det papir, jeg senere får fra ledelsen. Jeg blev ikke spurgt om noget overhovedet.
Den 26. april bliver Thorkild Hansen indkaldt til orienterende møde med ledelsen uden at blive bekendt med, hvad mødet handler om. Da han finder ud af, at det drejer sig om sagen med mørtlen, der er ”forsvundet fra skolen i weekenden”, forklarer han, hvad der er sket og regner med, at sagen hermed er afsluttet. Men med sig får han et brev fra skolen om, at de vil lave det til en tjenstlig sag.
Jamen, havde du ikke lige forklaret, hvad der var sket?
- Jo. Men det slutter med, at jeg får det der skriv fra vores HR-chef, hvor deres sagsfremstilling er skrevet ned. I brevet står, at skolen efterfølgende vil tage stilling til, om der skal foretages et tjenstligt forløb.
Den 11. maj får Thorkild Hansen det næste brev – i sin e-boks. Men han mener, at han jo har forklaret det hele, så han siger, at de ikke vil få nogen yderligere forklaring:
- Når de ikke tror på, hvad jeg siger, hvorfor skulle de så tro på det, hvis jeg skriver? Og pludselig skriver de til mig, at de har opdaget, at det står i Vejle Amts Folkeblad, hvor mørtlen skulle bruges. Men det havde jeg jo forklaret på mødet, og det havde HR-chefen også skrevet i referatet fra mødet.
Så først da det stod der, troede de på det?
- Jeg fik at vide, at de på det foreliggende grundlag havde besluttet, at sagen skulle yderligere belyses ved et tjenstligt forhør, ”da vi har en formodning om, at du har begået en alvorlig tjenstlig forseelse”. Der står, at jeg har sygemeldt mig, og når jeg bliver raskmeldt, er jeg indtil videre fritaget for tjeneste. Det er man jo også nødt til … man kan jo ikke have nogen, der går og stjæler, siger Thorkild Hansen og tilføjer, at det har ledelsen heller aldrig sagt – at det var tyveri, men at det var ’for egen vindings skyld’:
- Men jeg har haft fat i en politikommissær, som mener, at det kun kan betyde to ting: Enten bedrageri eller tyveri.
Nu har vi den 23. maj. Er der sket noget siden?
- ja, de har skrevet til Weber, som har sponseret mørtlen. De har sendt en mail i sidste uge, og jeg ved, at deres salgschef vil lave en sagsfremstilling, som er nøjagtig den samme som til mig.
Hvorfor mener du, de går efter dig?
- Vi er fire tillidsrepræsentanter for 400 EUD-lærere, og vi har følt, at vi mere eller mindre har været forfulgt det sidste stykke tid. Vi har haft nogle aftaler om nogle timer, som er sat ud af funktion, og så har man sat tiden til tillidsrepræsentantarbejde ned. Jeg er tillidsrepræsentant for 100 lærere her i Vejle, og jeg skal undervise 20-24 lektioner pr. uge, så jeg har egentlig kun haft torsdag at være tillidsrepræsentant i. Alle møderne ligger i Odense, så jeg har ikke haft de store muligheder for at være tillidsrepræsentant i Vejle. Og også andre sager viser, at samarbejdet ikke har været fornuftigt.
Er det et sted, du har lyst at komme tilbage til?
- Der skal i hvert fald ske et eller andet, før det bliver tåleligt at være der. Det er svært at komme hen på den afdeling, man har været på, og det bliver også svært at have et tillidsfuldt samarbejde, når de ikke tror på, hvad jeg siger. De samarbejdsrelationer, der helst skulle være, bliver svære at genskabe.
Vi har talt med Webers salgsdirektør om, hvorvidt han kan genkende Thorkild Hansens fremstilling. Men han henviser til Syddansk Erhvervsskole.