Det er i FGU-overenskomsten aftalt, at lærere, vejledere og konsulenter følger tjenestemændenes arbejdstidsaftale (dog med nogle undtagelser for konsulenter) og med en normperiode på et år.
At følge tjenestemændenes arbejdstidsaftale betyder blandt andet, at arbejdstiden skal opgøres ved normperiodens udløb, så det kan konstateres, om der er overtid. Endvidere har den enkelte lærer ret til at få oplyst lederens opgørelse af den faktisk anvendte arbejdstid, når læreren ønsker det.
Undervisningsgodtgørelse
På FGU-institutionerne er der aftalt et undervisningsgodtgørelsesloft således, at hvis en lærer underviser mere end 102 timer om måneden, så udløser det et særligt tillæg. Der er frem til OK21 særlige overgangsbestemmelser for virksomhedsoverdragede fra blandt andet VUC, ungdomsskoler og SOSU-skoler.
Opgaveoversigt
Forud for hver normperiode udarbejder ledelsen en opgaveoversigt til læreren. Opgaveoversigten skal overordnet angive de arbejdsopgaver, læreren påtænkes at løse i normperioden. Opgaveoversigten kan udarbejdes for en kortere tidshorisont, eventuelt kvartalsvis.
Opgaveoversigten skal leve op til følgende
- Opgaveoversigten er et planlægningsredskab og en forventningsafstemning.
- Opgaveoversigten skal være udarbejdet ud fra forståelige, gennemskuelige og saglige kriterier.
- En undervisning af høj kvalitet forudsætter, at den er velforberedt, og at læreren har mulighed for at følge op på kursisternes/elevernes resultater.
- Ved vurderingen af opgavernes omfang inddrages lærerens forudsætninger, blandt andet: Erfaring, uddannelse, efteruddannelse, holdstørrelse, elevsammensætningen, teamsamarbejde, samarbejde med andre fagprofessionelle, samarbejde med virksomheder og eksterne samarbejdsparter.
Dialogen om opgaveoversigten skal leve op til følgende
- Dialogen om opgaveoversigten skal foregå forud for normperioden.
- Der skal være tale om en kvalificeret dialog om opgaveoversigten.
- Dialogen skal indeholde: Hvilke opgaver læreren skal varetage, opgavernes omfang og kvaliteten i opgaveløsningen.
- Lederen skal angive sin overordnede vurdering af tidsforbruget til opgaverne.
Hvis der i løbet af normperioden opstår behov for at ændre væsentligt på indhold eller omfang af de arbejdsopgaver, der fremgår af opgaveoversigten, drøftes dette snarest muligt mellem ledelsen og læreren, her drøftes også eventuelle konsekvenser af ændringer.
Der er ikke en præcis tidsfrist for, hvornår læreren skal have sin opgaveoversigt, men den skal være kendt forud for hver normperiode og så tidligt som muligt.
Opgaveoversigten skal ikke opfattes som et bindende tilsagn.
Lokale aftaler om arbejdstid
En lokal arbejdstidsaftale, der fraviger tjenestemændenes arbejdstidsaftale, der er gældende for FGU-lærere, indgås med hjemmel i tjenestemændenes arbejdstidsaftale §3.
Reglerne om undervisningsgodtgørelsesloft ikke er reguleret i tjenestemændenes arbejdstidsaftale men i FGU-læreroverenskomsten. Der er ikke centralt aftalt mulighed for at fravige reglerne ved lokale aftale, derfor kan den bestemmelse ikke aftales væk lokalt.