Altinget bringer en artikel om, at kvaliteten af danskundervisningen for voksne indvandrere forringes, når kommunerne udliciterer og byder hinanden ned i pris.

Næstformand Børge Pedersen udtrykker kritikken:

- Kan kommunerne se, at de kan spare nogle penge på sprogundervisningen, så ligger den jo lige til højrebenet. Vi har oplevet det et stykke tid – i stigende grad. Det går ud over undervisningen, for det eneste sted, man kan spare, er jo på personalet, siger han til Altinget.

Tal fra KL viser, at kommunerne i 2007 udliciterede 64,2 pct. af alle ydelser til voksne udlændinge – hvoraf størstedelen går til sprogundervisningen. Sidste år steg tallet til 73,9 pct., samtidig med at nye aktører er kommet ind på markedet.

- Undervisningen bliver ensrettet, det hele drejer sig bare om at få kursisterne til at bestå. Alt andet, der også ligger i denne opgave, som kultur og forståelse af samfundet, bliver klemt ud. Og i sidste ende mener vi, at det går ud over integrationen, siger Børge Pedersen til Altinget.

Også sektionsformand Anne Konstantelos Birke istemmer kritikken af kommunerne.

- Der er tre måder at spare på. Man kan sætte flere kursister i klassen. Man kan give dem færre lektioner på et modul. Et modul koster en takst, så hvis man sætter taksten ned, skal modulet være billigere. Og så kan man sætte lærerne op i timetal, som man også gør det i folkeskolen, siger hun til netavisen.
Kritikken afvises af administrerende direktør Allan Gross-Nielsen i AS3, som driver sprogcentret A2B - en af de nye aktører på sprogundervisningsområdet.

- Den påstand har ikke hold i virkeligheden. Fakta viser, at undervisningen gennemføres på mindst samme niveau, både hvad angår kvalitet og gennemførelsesprocenter, som før udlicitering. Vi tester kursisterne løbende, og til sidst evalueres de eksternt. Som noget nyt måler vi også nu på, hvor mange der bliver selvforsørgende. Og det er jo centralt, netop fordi det at komme i arbejde eller uddannelse er hele omdrejningspunktet, siger han til Altinget.