Vi voksne svigter de unge, hvis vi ikke hjælper dem med at blive mere bevidste om deres digitale vaner og med at tilegne sig gode digitale vaner.

Sådan lyder budskabet fra Thomas Pape, der er stressrådgiver og mentaltræner i stressklinikken Spine i Aarhus. I de 15 år, han har arbejdet med stress-håndtering, har han haft mere end 7.000 samtaler med unge, der har det svært med at leve op til krav og forventninger.

- For selv om de unge er digitale indfødte, betyder det ikke, at de er født med evnen til at styre deres digitale vaner, ligesom de ikke er født med evnen til at styre, hvor meget slik de kan spise, når de går ind i en slikbutik, påpeger han.

Grunden, til at han har fokus på digitale vaner, er, at han i sine samtaler med de unge på klinikken har opdaget, at digitale vaner de seneste tre-fire år er blevet et problemområde på lige fod med ordblindhed, dårlige studieteknikker og sociale problemer.

- Hvis jeg ikke spørger ind til deres digitale vaner, så overser jeg et stort område, som kan forklare, hvorfor de har de udfordringer, de har, fortæller Thomas Pape.

Når han for fire år siden spurgte de unge, hvor meget de brugte mobilen, svarede de halvanden til tre timer dagligt. I dag svarer de, at de bruger den tre til seks timer om dagen.

Kender du dine egne digitale vaner?

- Apple-telefoner har en funktion kaldet Skærmtid, der kan give dig et detaljeret overblik over dit mobilforbrug. Du kan blandt andet se, hvornår på dagen du bruger din mobil, hvor tit du bruger den, og hvilke apps du bruger mest.
- Android har en lignende funktion, der hedder Digital Wellbeing. 

Skal mærke det på egen krop

I en anden øvelse beder han eleverne notere, hvad de gør sig af tanker om deres fremtid. Eleverne bliver sat sammen to og to. Den ene skal fortælle. Den anden lytte. Men mens den anden lytter, skal den ene elev tage sin mobiltelefon frem og kort se på den tre gange i de tre-fire minutter, den første fortæller.

80 procent finder det ubehageligt og forstyrrende, at dem, der lyttede, ikke gav de fortællende deres fulde opmærksomhed, viser en opgørelse, Thomas Pape har foretaget.

Bagefter bliver eleverne bedt om at lytte uden at tage mobiltelefonen frem.

- Her følte de sig mere trygge, havde lyst til at fortælle mere og gav mere af sig selv. Det er vigtigt, at de straks kan mærke forskellen. For når de kan mærke det, så kan de træffe valget, om noget er smart at gøre eller ej. Herefter er det også nemmere at sælge ting til dem, understreger Thomas Pape.

Det, de unge bruger tiden på, når de er på mobilen, er ifølge Thomas Pape typisk social kommunikation på især Messenger, Facebook og Snapchat.

Især pigerne kan godt lide at spejle sig i andre. Det foregår primært på Instagram, hvor de deler og ser på hinandens udseende – om man har den rigtige make-up og moderne tøj på. Og så deler de deres succeser, der handler om at blive set i de rigtige sammenhænge og sammen med de populære piger.

- Pigerne iscenesætter en ramme, hvor det ser ud til, at de hygger sig og har det sjovt, forklarer Thomas Pape.

Mange – med en lille overvægt af drenge – foretrækker mere inaktiv underholdning.

- De sidder mere passivt og ser på YouTube-videoer, som afløser hinanden, fortæller Thomas Pape.

Mange drenge kan desuden lide at bruge mobilen til at søge efter viden og til at game. De spiller spil, hvor de kan få anerkendelse og bliver stimuleret socialt.

Vaner ændres med succeser

Hvis unges digitale vaner skal ændres, kræver det ifølge Thomas Pape små, hurtige succeser.

- Når jeg kommer ud på en skole, må eleverne i den første uge udleve deres dårlige vaner, som de vil, fra klokken 8 til klokken 11.30. Men fra klokken 12 til 15 skal mobiltelefonerne ligge nede i tasken, den skal være på lydløs, og de skal være fokuseret på undervisningen, fortæller Thomas Pape, der jævnligt bliver inviteret ud til skoler.

Ideen med øvelsen er at gøre de unge bevidste om, hvor meget de kan få ud af at flytte deres fokus og dermed deres koncentration.

- De oplever meget hurtigt, at det er nemmere at koncentrere sig og nemmere at forstå tingene, når mobilen ligger i tasken. Og når tingene er nemmere at forstå, så har man også mere lyst til at lytte igen. Succes avler motivation, uddyber han.

Læs mere

- De unge kan groft deles ind i tre grupper, ligesom drenge og piger er forskellige, når det gælder unges digitale vaner. Læs mere på Uddannelsesforbundet.dk/mobilvaner – for eksempel på din mobil;)

- Thomas Pape har skrevet bogen ’Reboot dine digitale vaner’, som tager udgangspunkt i konkrete metoder og adfærdsdesign.

- På digitalevaner.dk har han også skrevet en række indlæg om digitale vaner.