Voldgiftssagen om den betalte spisepause, der blev sikret ved sidste års overenskomstforhandlinger, er en hastesag, fastslår Uddannelsesforbundets formand. Men der er stadig en række formelle skridt, der skal tages, inden voldgiftsdommerne kan træffe en afgørelse.
De tre voldgiftsdommere, som skal fælde dom, er udpeget, og sidste hånd er ved at blive lagt på klageskriftet. Voldgiftssagen om retten til betalt spisepause, som blev forhandlet ved overenskomstforhandlingerne 2018, nærmer sig. Men der er stadig lang vej, før selve voldgiftssagen kan blive afgjort.
Det forklarer Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, der dog bedyrer, at arbejdet skrider frem så hurtigt som overhovedet muligt.
- Vi presser på med fuld kraft for at få sagen til voldgift. Det er helt uacceptabelt, at arbejdsgiverne gør det nødvendigt med en voldgiftssag, så medlemmerne skal vente så længe på at få de rettigheder, som blev sikret ved OK18, siger Hanne Pontoppidan.
Det er Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) – som repræsenterer lønmodtagersiden – der er i gang med at skrive klageskriftet. Og herfra lyder det, at det meget snart er klart til at blive sendt til modparten, Moderniseringsstyrelsen.
Det er CFU’s påstand i klageskriftet, at der er sket et brud på det indgåede forlig i 2018 om den betalte spisepause. Her blev lønmodtager- og arbejdsgiversiden enig om, at retten til betalt spisepause skal skrives ind i overenskomsterne for de offentligt ansatte. Problemet er, at flere institutioner – blandt andet på Uddannelsesforbundets område – har afvist at følge overenskomstresultatet.
Men selv når CFU har afsendt sit klageskrift, er der stadig en del skridt, der skal tages, før de tre voldgiftsdommere kan træffe en kendelse. Moderniseringsstyrelsen skal som modpart via sin advokat skrive et svarskrift på CFU’s klageskrift. Og herefter kan CFU vælge at skrive en replik som svar på svarskriftet, hvilket Moderniseringsstyrelsen igen har mulighed for at besvare med en duplik.
- Det er afgørende, at klageskriftet bliver skåret rigtigt til og grundigt udarbejdet. Derfor er klageskriftet ikke færdigt endnu, understreger Hanne Pontoppidan.
Uddannelsesforbundets formand henviser til, at klageskriftet skal omfatte de relevante overenskomster på det offentlige område, forhandlingsforløbet og andet bevismateriale.
Hvornår voldgiftssagen bliver afgjort af dommerne, er ifølge Hanne Pontoppidan vanskeligt at forudse på grund af dets omfang.
- Det er umuligt at komme med et præcist bud på tidsforløbet i sagen, men det er vores vurdering, at sagen ikke afsluttes i 2019, siger Hanne Pontoppidan.
Forberedelsen af en voldsgiftsag er en afgørende del af et voldgiftssagsforløb. Forberedelsen består af udveksling af processkrifter og normalt mindst et forberedende møde: