Efter et langstrakt forhandlingsforløb er en overenskomst for de kommende FGU-lærere og konsulenter nu på plads. Ifølge Uddannelsesforbundet er det en god pakke.
De lærere, vejleder og pædagogiske konsulenter, som fra 1. august har den forberedende grunduddannelse, FGU, som deres nye arbejdsplads, er sikret løn og regler for arbejdstid, som svarer til andre statsansatte læreres.
Det ligger fast, efter at Uddannelsesforbundet og Moderniseringsstyrelse oven på en lang forhandlingsnat tidligt fredag morgen underskrev den første FGU-overenskomst. Mandag blev aftalen endelig godkendt af forbundets hovedbestyrelse og Lærernes Centralorganisation og er dermed gældende for de kommende FGU-lærere, vejledere og konsulenter fra deres første arbejdsdag efter sommerferien.
Hos Uddannelsesforbundet er man godt tilfreds med resultatet.
- Det er en rigtig god aftale, der sikrer alle FGU-lærere en løn, der er sammenlignelig med den løn, andre lærere i staten får. Det har været rigtig vigtigt for os. Og det er lykkedes, siger Hanne Pontoppidan, der er formand for Uddannelsesforbundet.
Med den nye overenskomst bliver FGU-lærerne desuden omfattet af de samme arbejdstidsregler, som man kender fra andre lærerområder.
Desuden sikrer aftalen lærerne, vejlederne og konsulenterne samme rettigheder med hensyn til blandt andet ferie, barsel og tillidsrepræsentanter, som gælder for andre ansatte i staten.
- Alt i alt er jeg rigtig godt tilfreds med den aftale, vi er blevet enige om, slår Hanne Pontoppidan fast.
Overenskomstaftalen er faldet på plads efter omkring et års forhandlinger mellem Uddannelsesforbundet på medarbejdersiden og Moderniseringsstyrelsen på arbejdsgiversiden.
Sandet i timeglasset var da også begyndt at rinde ud, hvis de kommende FGU-lærere skulle have en overenskomst, inden FGU-institutionerne åbner 1. august.
- De lærere, der skal undervise på FGU, er blevet udpeget dertil fra andre uddannelser. De skal starte på en helt ny arbejdsplads og skoleform, hvor de skal være pædagogiske pionerer. Der er stadig en del forhold, som skal falde på plads omkring FGU-institutionerne, og lærerne går til opgaven med krum hals, men det er klart, at det giver lidt ro på hos dem, at deres arbejdsvilkår og løn nu i det mindste er på plads, påpeger Hanne Pontoppidan.
Aftalen er blevet godkendt af Uddannelsesforbundets hovedbestyrelse og dermed gældende fra 1. august. Mod sædvane skal aftalen ikke til afstemning hos forbundets medlemmer.
- Det er hovedbestyrelsen, der godkender aftalen, da vi ikke har et samlet overblik over, hvilke medlemmer der skal arbejde på en FGU-institution og dermed er stemmeberettigede, forklarer forbundsformanden.
Hovedbestyrelsen besluttede tilbage i marts, at forbundet skulle kende navnene på mindst 1.000 medlemmer, som skal arbejde på FGU, for at en afstemning blandt medlemmerne ville være repræsentativ for de omkring 1.800 kommende FGU-lærere, -vejledere og -konsulenter.
- Lige nu kender vi kun navnene på cirka 850 medlemmer. Derfor er det altså hovedbestyrelsen, der godkender resultatet, forklarer Hanne Pontoppidan.