En uovertruffen pædagog, der er stolt af sit fag og brænder for at give det videre til de unge. Sådan lyder beskrivelsen af snedkerlærer Peter Johnny Hansen fra Roskilde Tekniske Skole. Det er begrundelsen for, at han torsdag blev tildelt Byggeriets Faglærerpris.

- Peter er en knalddygtig lærer, som er god til at spotte de unges fulde potentiale og udfordringer, og han ser, hvordan der skal sættes ind, så udfordringerne overkommes og potentialet udnyttes, forklarer formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan.

Hun var med til at overrække prisen, som blev indstiftet sidste år, til Peter Johnny Hansen foran elever, kolleger og ledere i Roskilde Tekniske Skole.

Ser eleverne lidt som fodboldspillere

For de fremmødte til prisoverrækkelsen beskrev han sig selv som typen, der hele tiden afprøver nye metoder, og fremhævede, at alle altid kan gøre sig selv dygtigere.

- Hvis man spørger fodboldspillere, er det det samme. ”Er du født særlig talentfuld, siden du kan sparke sådan til bolden?” ”Nej, det er jeg ikke. Det er bare, fordi jeg har trænet.” Det er det, der gør forskellen, og det er det, som man skal huske på som underviser. Hvis man kan motivere på den rigtige måde – vise den rigtige retning – så gror og vokser alle, påpegede Peter Johnny Hansen, der har været ansat på Roskilde Tekniske Skole i knap tre årtier.

I alt 14 faglærere var nomineret til Årets Faglærerpris. Bag prisen står – ud over Uddannelsesforbundet – Boligfonden Kuben, som med prisen vil sætte fokus på høj faglighed, stolthed og godt håndværk i byggebranchen.

En faglærer for både brede og elite

Peter Johnny Hansen har ført flere elever til podiepladser ved DM i Skills og var træner for bygningssnedker Frederik Riber, som deltog i World Skills i 2018. Ifølge Boligfonden Kubens næstformand, Sidse Buch, er Peter Johnny Hansen dog ikke kun en lærer for eliten, men også bredden.

- Peter formår at løfte alle elever. Han er en uovertruffen pædagog med masser af energi, som formår at motivere sine elever i næsten uhørt grad. Ja, faktisk er det sådan, at der stort set ikke er noget frafald på Peters hold. Alle elever holder fast og tager deres uddannelse som bygningssnedker seriøst, forklarer Sidse Buch.

Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet har stiftet Faglærerprisen for at give et skulderklap til de dygtige og engagerede faglærere, som får eleverne til at brænde for deres fag.

De 30.000 kroner, som følger med prisen, vil Peter Johnny Hansen bruge på en rejse til Island sammen med fem kolleger. Her skal de blandt andet besøge en lokal teknisk skole.

Fakta om Byggeriets Faglærerpris

  • Byggeriets Faglærerpris uddeles af Uddannelsesforbundet og Boligfonden Kuben. Første gang, den blev uddelt, var i 2018, hvor tømrerlærer Mai-Britt Kristiansen fra Tradium i Randers vandt.
  • Formålet med prisen er at hædre en inspirerende byggefaglærer eller et byggefaglærerteam, som på usædvanlig vis har udmærket sig, brænder for at videregive viden og er en støtte for og bakker op om eleverne.
  • Der følger 30.000 kroner med prisen. Pengene skal give faglæreren eller teamet mulighed for at indhente ny viden og inspiration gennem en studierejse. Prisen skal dække rejseomkostninger, kursusafgifter, frikøb og eventuelle udgifter til formidling af udbyttet fra studieturen.