Moderniseringsstyrelsen har givet udtryk for, at den vil slå en ny kurs an. Men det har Uddannelsesforbundet svært ved at få øje på og henviser til, at antallet af sammenstød, forbundet har med styrelsen, fortsat er stigende.
Moderniseringsstyrelsen vil øge sit fokus på at sikre gode og attraktive arbejdspladser i den offentlige sektor. Sådan lød meldingen fra styrelsen i marts.
- Vi har erkendt, at der er en opfattelse af, at vi i Moderniseringsstyrelsen kun har haft et snævert syn på den offentlige sektor med meget fokus på effektiviseringer, sagde styrelsens direktør, Poul Taankvist, til dagbladet Information.
Men løftet om at ville sikre gode og attraktive arbejdspladser mødes med stor skepsis af Uddannelsesforbundet på forbundets repræsentantskabsmøde 10. april i Svendborg.
- Vi er selvfølgelig positive over for, at de siger, at de gerne vil understøtte kernevelfærd. Men reelt er vi hamrende mistroiske, for vi ser ikke, at de taler om andet end styring. De er ikke begyndt at tale om ledelse. De er ikke begyndt at tale om inddragelse af medarbejdere og de faglige organisationer, lyder det fra Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet, til de omkring 200 deltagere på repræsentantskabsmødet.
Forbundsformanden hæfter sig desuden ved, at Moderniseringsstyrelsen heller ikke har været i direkte dialog med fagbevægelsen om sin nye kurs.
- Kursændring skulle vi læse om i aviserne, slår hun fast og uddyber: Foreløbigt har vi ikke set, at de reelt vil en anden vej. At de reelt vil en respekt omkring partssystemet og reelt vil en inddragelse af og et samarbejde med de faglige organisationer.
Forbundsformanden henviser til, at de faglige organisationer fortsat stort set ikke bliver inddraget, når styrelsen træffer beslutninger, der berører offentlige arbejdspladser, samtidig med at antallet af konflikter forbundet har med Moderniseringsstyrelsen ikke er faldende, men tværtimod stigende.
Som eksempler nævner Hanne Pontoppidan blandt andet, at det har været nødvendigt at indlede en voldgiftssag i et forsøg på at få styrelsen til at følge sidste års overenskomstaftale om betalt spisepause.
Et andet eksempel er ifølge Hanne Pontoppidan, at Moderniseringsstyrelsen har trukket forhandlingerne om en overenskomst for den forberedende grunduddannelse (FGU) i langdrag.
- Det, vi kan se er, at antallet af sager bare vokser, påpeger Hanne Pontoppidan.
Se resolutionen 'Kan vi have tillid til Moderniseringsstyrelsen som aftalepart?'