Hvad er status på forhandlingerne? Det kan vi ikke sige. Det, som foregår til forhandlingerne i forligsinstitutionen, er omfattet af reglerne om udvidet tavshedspligt og må derfor ikke slippe ud. Der er imidlertid stadig forhandlinger, og forligsmand Mette Christensen har besluttet at fortsætte i næste uge op mod påske. Derefter har hun følgende muligheder:

  • Meddele at der er fremskridt i forhandlingerne, og derfor udskyder hun konflikten
  • Meddele at der ikke er fremskridt i forhandlingerne, og derfor vil den i første omgang varslede strejke træde i kraft 4. april.

Da parterne smed håndklædet i ringen i begyndelsen af måneden, handlede stridspunkterne om den økonomiske ramme, retten til frokostpausen og lærernes arbejdstid. Det er de temaer, som forhandles i forligsinstitutionen.

Tidsforløb 

2. marts
Fagforbundene varsler strejke for cirka 10 procent af de statsansatte fra den 4. april.
Fagforbundene beslutter samme dag også at varsle de kommunale arbejdsgiver om tilsvarende strejke.

6. marts
Fagforbundene afsender strejkevarsel til de kommunale arbejdsgivere

8. marts
Staten varsler lockout for stort set samtlige ansatte i staten fra den 10. april.

12. marts
KL varsler lockout for cirka 250.000 kommunalt ansatte fra den 10. april.

Forligsmand Mette Christensen er på det tidspunkt trådt til, og forhandlingerne i forligsinstitutionen er begyndt.

Arbejdsgiverne har meldt ud, at de har tilbudt en økonomisk ramme, der svarer til det private forlig fra 2017. Deres udmelding er også, at lærerne kræver arbejdstidsregler, som dem de havde før 2013, at de ikke vil fjerne den betalte spisepause, og at det er fagbevægelsen, der ikke vil forsætte forhandlingerne.

- Ingen af dele er rigtigt. I forhandlingerne har vi ligget langt fra hinanden i forhold til lønnen. Reelt ønsker arbejdsgiverne, at offentligt ansattes lønudvikling skal være ringere end de privatansattes. Arbejdsgiverne vil heller ikke skrive den betalte frokostpause ind i overenskomsten og dermed fjerne al tvivl. Og endelig er deres imødekommenhed i forhold til ændring af lov 409 til en aftale begrænset til bitte små justeringer. De lukker massivt ørerne for de ansattes meget naturlige krav. Derfor er vi desværre havnet der, hvor vi er, siger Hanne Pontoppidan.

Klar til konflikt

Sker der det, at forligsmand Mette Christensen ikke ser tegn på, at det er muligt at skabe et mæglingsforslag, og den varslede strejke bliver en realitet den 4. april, er Uddannelsesforbundet fuldt beredt til det. Der er arrangereret aktiviteter for alle berørte og demonstrationer sammen med en række andre organisationer.

- Alle skal bare bakke op. Dem, der kommer i strejke, tager kampen for alle os andre. Konflikten er vores fælles kamp for at sikre resultater og kæmpe for ordentlige vilkår. Deltag i demonstrationerne og gør det synligt, at alle offentligt ansatte står sammen om at opnå en fælles løsning, siger Hanne Pontoppidan.