En konflikt er nu overhængende. Og det er den, fordi arbejdsgiveren på statens område ser overenskomstforhandlingerne som en spareøvelse på de offentligt ansattes løn og ikke har vist imødekommenhed i forhold til at ændre nogle arbejdstidsregler, som ikke duer, påpeger Uddannelsesforbundet.

- Den folkelig opbakning til flere stramninger ligesom afskaffelsen af efterlønnen og nedbarberingen af dagpengene og kontanthjælpen lader til at være ebbet ud. Så der er kun en knap tilbage at skrue på for staten for at hente flere penge til statskassen: den kan sænke udgifterne til de offentligt ansatte eller i det mindste holde dem nede, forklarer Hanne Pontoppidan.

Er sat i verden for at spare

Hanne Pontoppidan henviser til, at staten har til opgave at spare 12 milliarder kroner inden 2020.

- Og det lader til, at man har besluttet sig for, at det skal gøres via de statsansattes løn- og arbejdsvilkår og dermed via de statsansattes overenskomster. Man fik to milliarder kroner ud af at lockoute lærerne i 2013 og afslutte konflikten ved at fratage lærerens deres arbejdstidsaftale med en lov, advarer forbundsformanden.

Forbundsformanden påpeger desuden, at innovationsminister Sophie Løhde (V) har tre kasketter på. Dels er hun de statsansattes arbejdsgiver. Dels servicerer hendes ministerie regeringen, hvis den beslutter at afslutte en eventuel konflikt med et lovindgreb. Dels er hendes ministerie sat i verden for at holde de offentlige udgifter nede.

- De statslige arbejdsgiveres overenskomstudspil er på ingen måder imødekommende. Det ser desværre ud til, at vi kun får et sølle tilbud. Det er ikke konstruktivt. De ser og anerkender bare ikke engagementet i det daglige arbejde hos de medarbejdere, som de er øverste arbejdsgiver for. Det er trist, fastslår Hanne Pontoppidan.

- Arbejdsgiverne vil tydeligvis ikke indgå aftaler, som betyder, at de fremover er forpligtet på kvalitet i arbejdet og et godt arbejdsmiljø, tilføjer Hanne Pontoppidan.

Stiller blot rimelige krav

Det er ellers beskedne ønsker, de statsansatte har, påpeger forbundsformanden.

- Det er blot rimeligt, at de offentligt ansatte får del i opsvinget med lønstigninger i lighed med dem, der er på det private arbejdsmarked. Også når det gælder lærerens arbejdstid, ønsker lærerne alene samme vilkår, som alle andre faggrupper har. Og det er ikke fair pludseligt at ville fratage dem den betalte frokostpause, fremhæver Hanne Pontoppidan.

Lønmodtagerorganisationerne for de statsansatte har torsdag varslet strejke. Det betyder, at der kan blive arbejdsnedlæggelser fra 4. april.

Strejkevarslet medfører, at hver af lønmodtagerorganisation udtager 10-15 procent af deres medlemmer til konflikt for at kunne frigøre sig fra de gældende overenskomster, der udløber 31. marts.