- Der tog I røven på mig!

Ordene røg spontant ud af munden på tillidsrepræsentant fra VUC Lyngby, da hun på Uddannelsesforbundets repræsentantskabsmøde blev klappet op på scenen af cirka 250 tillidsrepæsentanter for at modtage en særlig pris for sit utrættelige virke på det sociale medie, Twitter. Det skete i Svendborg på Uddannelsesforbundets repræsentantskabsmøde onsdag.

- Maria får prisen for sit enormt engagerede og kompetente arbejde på de sociale medier. Du har i den grad knækket koden til, hvordan man bruger de sociale medier til at få budskabet igennem og komme i kontakt med de rigtige folk, lød det fra Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, som havde æren af at overrække Maria Bjørn prisen på 10.000 kroner. 

Her et eksempel på et af Maria Bjørns tweets under overenskomstforhandlingerne.

Der er, understregede Hanne Pontoppidan, ingen tvivl om, at der blandt andet ved OK18  er udkæmpet en vigtig kamp på de sociale medier, og at vi i årene, der kommer, skal være endnu stærkere til at sætte vores budskaber igennem dér, når vi søger politisk opbakning til vores dagsordner.

- Og der kan vi lære meget af dig, Maria. Jeg vil sige dig tusind tak for din indsats på Twitter. Bliv endelig ved. Du er en fornem repræsentant for Uddannelsesforbundet og dansk fagbevægelse på de sociale medier!, lød roserne til Maria Bjørn. 

Maria Bjørns Twitteråd

  1. Forstå at det ikke er Facebook. De meget patosfyldte argumenter er der ikke slagkraft i på Twitter.
  2. Brug de rigtige hashtags (kanaler, red). Måske har du ikke mange følgere, men man kan stadig få indflydelse, hvis man bruger de rigtige hashtags.
  3. Vores kursister kan ikke selv – vi skal være deres talerør. Børnene i folkeskolen kan heller ikke tweete. Vi skal være deres uddannelsespolitiske talerør.
  4. Lad være med at være indstuderet. Gør det, når du ikke kan lade være, og du virkelig har noget på hjertet og kan kvalificere debatten, fx om FGU.
  5. Twitter ER bare et socialt medie. Det er IKKE raketvidenskab, så du skal ikke afholde dig fra at prøve, fordi du gør det til mere, end det er.
Vi er kursisternes talerør!

Maria Bjørn har tweetet mere end 10.000 gange. Det er ekstraordinært mange gange. Men hun har meget på sit uddannelsespolitiske hjerte.

- Vores kursister kan ikke bare lige navigere i en uddannelsespolitisk dagsorden på Twitter. Det kan folkeskoleeleverne heller ikke. Vi er deres talerør! Det er det, jeg ser min rolle som her, lyder det fra Maria Bjørn selv. 

Hun kom selv i gang på Twitter for omkring tre år siden, og noget af det, der tiltalte hende ved mediet var, hvor kort vej der var til magthavere og meningsdannere på det sociale medie.

- Jeg vil godt citere Niels Hausgaard, som har sagt, at demokratiet, det er os. Hvis vi bare læner os tilbage og koncentrer os om vores egen lille navle, så overlader vi ansvaret til nogle andre. Vi vil så gerne danne vores kursister til at være demokratiske medborgere. Så har vi selv et ansvar og vise dem, hvor kort vej der nogle gange er til indflydelse og til at blive hørt. 

“Demokratiet, det er os. Hvis vi bare læner os tilbage og koncentrer os om vores egen lille navle, så overlader vi ansvaret til nogle andre. Vi vil så gerne danne vores kursister til at være demokratiske medborgere. Så har vi selv et ansvar og vise dem, hvor kort vej der nogle gange er til indflydelse og til at blive hørt.ˮ

Det er dog aldrig en sur pligt for Twitterhajen, som selv orienterer sig på Twitter og 'bare lige' tjekker mediet, når hun for eksempel har pause. Og hun er ikke bleg for at dele verbale ørefigner ud på mediet. 

Verbale lussinger til redaktøren fra Børsen fra Maria Bjørn.

- Hvis du har noget på hjertet og vil du spidse ørerne på dem, der sætter dagsorden, så vil jeg gerne citere Kirsten Birgit fra Radio 24/7 og sige: Så kom på Twitter, for helvede, lød afskudssalutten fra Maria Bjørn til stor morskab fra den storklappende forsamling.