Den tidligere direktør for Børne- og Kulturforvaltningen i Næstved Kommune, Per B. Christensen, er blevet udpeget som formand for den undersøgelseskommission, som er en del af OK18-forliget for lærerne i kommunerne. 

Hvis et flertal af lærerne ansat i kommunerne stemmer ja til forliget, skal undersøgelseskommissionen indsamle viden og dokumentation om lærernes arbejde efter lov 409 siden 2013.

De indsamlede resultater i folkeskolen, ungdomsskolen og på sprogcentre skal bruges som afsæt for anbefalinger til forpligtende forhandlinger om nye arbejdstidsaftaler for de kommunale lærere senest i 2021. Resultatet af disse forhandlinger overføres til forhandlingerne for de statslige lærere, hvis det også bliver et ja til OK18-forliget for statens område.

Bred og lang erfaring 

Den nye formand for undersøgelseskommissionen stoppede i juni 2017 som direktør for Børne- og Kulturforvaltningen i Næstved Kommune efter næsten 20 år på posten. Fra 2001 til 2009 var Per B. Christensen formand for Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) og i samme periode medlem af KL’s embedsmandsgruppe for kommunalreformen og kvalitetsreformen. 

Han er også formand for Akkrediteringsrådet for de videregående uddannelser. Desuden er han udpeget som opmand, hvis der bliver tvivl om placeringen af de kommende FGU-institutioner. Per B. Christensen er uddannet lærer fra Vordingborg Seminarium i 1981.

- Per B. Christensen er et godt valg. Han kender både folkeskolen og vores kommunale skoleformer ret godt. Faktisk er han oprindeligt rundet af ungdomsskolen. Per er lyttende, analyserende og god til at se løsninger. Han har både vores og KL’s tillid, så han er et ret godt valg som formand for kommissionen – også i forhold til at sikre opmærksomhed på de vilkår, der er særlige for Uddannelsesforbundets medlemmer, siger Hanne Pontoppidan.

- Samtidig er Per er meget bevidst om, hvor han har sine styrker, og hvor han har brug for assistance i kommissionsarbejdet. Og der er netop lagt op til, at han skal suppleres af nogle andre fagligheder i kommissionen, fortsætter Uddannelsesforbundets formand. 

Kun en realitet ved et ja 

Den nye kommissionsformand blev præsenteret på et pressemøde fredag af KL’s nye formand, den aarhusianske borgmester Jacob Bundsgaard, og Anders Bondo, der både er formand for Danmarks Lærerforening og LC. Begge var glade for formandsvalget og kunne se gode perspektiver i kommissionens arbejde. 

- Nu skal vi stemme om resultatet af overenskomstforligene. Det er klart, at det videre arbejde bygger på et ja fra medlemmerne, og derfor går vi heller ikke i gang med noget endnu, siger Hanne Pontoppidan.

Afstemningerne om forligene for lærere i kommuner og staten kommer til at foregå mellem den 23.maj og 3. juni. Resultatet offentliggøres i de efterfølgende dage.