En fusion mellem FTF og LO vil styrke fagbevægelsen. Og det er der behov for, mener Uddannelsesforbundet.
Efter flere års forberedelse er ledelserne i FTF og LO nu blevet enige om at anbefale en sammenlægning. Det sker for at kunne tale med en samlet og styrket stemme.
Men for at en fusion imellem de to hovedorganisationer – der meget forenklet sagt repræsenterer fagforbund fra henholdsvis det offentlige og det private – kan blive til virkelighed, skal delegerede fra medlemsforbundene først tage stilling til den. Det skal ske ved to ekstraordinære kongresser 13. april i Odense, har LO og FTF for nyligt annonceret.
Blandt de FTF-forbund, som skal tage stilling til spørgsmålet, er Uddannelsesforbundet. Og her er man fortaler for en ny kæmpe-hovedorganisation.
- Det er et rigtigt skridt at tage. Vi har brug for en samlet stærk fagbevægelse. Og vi har brug for at kunne samle kræfterne i en ny hovedorganisation med større gennemslagskraft, siger forbundsformand Hanne Pontoppidan.
På hver af de to kongresser skal to tredjedele af de delegerede stemme for fusionen, for at den kan blive til virkelighed. Den ny hovedorganisation vil samlet komme til at repræsentere omkring 1,5 millioner danske lønmodtagere. Heraf vil LO’s medlemmer udgøre omkring en million.
- Det er en historisk mulighed for fagbevægelsen. Lønmodtagerne i Danmark kan få en meget stærk stemme – med en solidarisk vision og en handlekraftig organisation, siger FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, i en pressemeddelelse.
LO’s formand, Lizette Risgaard, fremhæver i en pressemeddelelse, at de to organisationer er nået frem til et stærkt grundlag for beslutningen.
Det er dog ikke alle medlemsorganisationer, som umiddelbart er lige så store tilhængere af en sammenslutning.
Blandt LO-forbundene har eksempelvis 3F’s hovedbestyrelse stemt nej. Og også Blik og Rør, Malerforbundet og Serviceforbundet har meldt ud, at de ikke vil stemme for. Omvendt har HK’s hovedbestyrelse valgt at bakke op om sammensmeltningen, ligesom Dansk Metal, FOA, Socialpædagogerne og Dansk El-Forbund har tilkendegivet deres opbakning.
Hos FTF har blandt andet Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Politiforbundet vendt tommeltotten opad. Derimod har Farmakonomforeningen, Prosa, Finansforbundet, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening og Konstruktørforeningen vendt tommelfingeren den anden vej.
Bliver fusionen godkendt, vil den nye hovedorganisation have virkning fra 1. januar 2019.