Danmarkshistoriens største konflikt på det offentlige arbejdsmarked kan forsat blive en realitet og delvist lukke landet ned, hvis der ikke bliver forhandlet aftaler på plads for læger, lærere, pædagoger, præster, medarbejdere i Fødevarestyrelsen og en lang række andre faggrupper i den offentlige sektor.

Tidligt onsdag morgen indgik FOA, HK Kommunal og andre LO-grupper en delaftale om en ny overenskomst med Danske Regioner. Men de øvrige faggrupper på det regionale arbejdsmarked – fx sygeplejerskerne, jordemødrene og lægerne – forhandler fortsat, da de ikke er tilfredse med arbejdsgivernes udspil om blandt andet spisepausen. Der er heller ikke fundet en løsning på det kommunale område eller i staten.

- Både faggrupperne i FTF og blandt akademikerne ønsker en bedre sikring af betalt spisepause. Det er behov for formuleringer med stærkere juridisk vægt. Formuleringerne skal kunne holde i Arbejdsretten, siger formanden for Uddannelsesforbundet Hanne Pontoppidan.

- Hvis der ikke snart kommer bevægelse i forhandlingerne, så kan en storkonflikt blive en realitet meget snart. Vi håber det bestemt ikke, men også arbejdsgiverne skal bevæge sig.