Der blev skrevet historie i koncertbygning Odeon i Odense i dag. Fredag den 13. april vil fremover blive husket som dagen, hvor en stourfusion i fagbevægelsen fandt sted. Dér besluttede man på to seperate kongresser hos henholdsvis FTF og LO at danne én ny, faglig hovedorganisation med 1,5 millioner medlemmer bag sig.

Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, er rigtig glad for, at forbundene i dag har taget skridtet fuldt ud og fusionerer LO og FTF til en ny, stærk hovedorganisation.

- Det er historisk stort! Med den her beslutning baner vi vejen for at styrke de faglige organisationers indflydelse på udviklingen af både det danske arbejdsmarked og det danske velfærdssamfund. Det kommer medlemmerne til gavn, når organisationerne styrkes, siger Hanne Pontoppidan.

Drama til sidste øjeblik

Tiden op til afstemningen har været præget af drama til næsten sidste øjeblik. Eksempelvis har 3F, der udgør en fjerdedel af LO, næsten til det sidste anbefalet et nej. Det ændrede sig dog torsdag, altså dagen før afstemningen. Her valgte bestyrelsen i 3F at tage et nyt standpunkt og anbefale et ja.

Alligevel var Finansforbundet og en række af de mindre FTF-organisationer imod en sammenlægning, så resultatet var langt fra givet på forhånd. Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, har dog været varm fortaler for sammenlægningen, ligesom Uddannelsesforbundet klart har anbefalet en sammenlægning.

Trods dramaet viste det sig, at sammenlægningen af LO og FTF blev vedtaget med store flertal hos både FTF og LO. Blandt de delegerede hos LO stemte 389 ud af de 400 delegerede for, mens 71,4 procent af de delegerede hos FTF stemte ja tak til ægteskabet.

Stiftende kongres i dag

Der er stiftende kongres for den nye fælles hovedorganisation allerede kl. 14.30 i dag fredag.

Her vil der også blive valgt en formand og en næstformand. Den nye hovedorganisation vil have virkning fra 1. januar 2019.

LO & FTF

LO organiserer knap 1 million medlemmer fordelt på 18 fagforbund, blandt andet 3F, FOA, HK og Dansk Metal. De havde til kongressen 400 delegerede.

FTF organiserer 450.000 medlemmer fordelt på 70 medlemsorganisationer, herunder Uddannelsesforbundet, Dansk Sygeplejeråd, Bupl og Finansforbundet. De havde til kongressen 233 delegerede.