Voldsom nedgang i aktiviteterne sammenholdt med krav om effektiviseringer og besparelser har trængt AMU-Vest økonomisk i knæ. Og efteruddannelsescenterets ledelse spår, at det må dreje nøglen om efter nytår, hvis der ikke kommer en finansiel saltvandsindsprøjtning.

Uddannelsesforbundet, der er fagforbund for lærerne på AMU-Vest, og underviserne selv har dog ikke i sinde at se til, mens uddannelsesstedet, der varetager en afgørende opgave for samfundet, bukker under.

- Det er klart, at alle ansatte her er frustrerede over og kede af den situation, vi er kommet ud i. Men vi håber, at omgivelserne kommer til fornuft. Vi lærere vil i hvert fald slås for vores overlevelse, fastslår Hans Hansen, tillidsrepræsentant ved AMU-Vest.

Kræver politisk håndsrækning

Den kamp kræver dog en håndsrækning fra politisk side, erkender tillidsrepræsentanten. Og både han og Uddannelsesforbundet opfordrer derfor politikerne til at skride ind, mens tid er.

- Der er et skrigende behov på AMU for at få økonomien genoprettet med det samme. Vi står med et helt unikt efteruddannelsessystem målrettet til den gruppe af befolkningen, der både uddannelsesmæssigt og jobmæssigt er mest udsat, siger Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

- Det er simpelthen ikke i orden, at politikerne ikke kan finde ud af at få løst det problem. Vi har i flere år påpeget, at der var blodrøde tal på bundlinjen. Nu er vi nået dertil, hvor AMU-Vest siger, de ikke klarer et år mere. Det går bare ikke, lyder det videre fra forbundsformanden.

Hun henviser til de igangværende trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som ventes at munde ud i et tilskud til netop efteruddannelsesområdet. Ifølge hende kan eventuelle midler fra trepartsforhandlingerne dog ikke stå alene, idet der også er behov for en mere langsigtet løsning.

- Politikerne må selvstændigt via finansloven tage ansvaret for, at de kortuddannede og virksomhederne kan nyde gavn af et offentligt finansieret efteruddannelsestilbud – også i fremtiden, siger Hanne Pontoppidan.

Langt fra politikernes skåltaler

Også blandt lærerne er der stor frustration over, at området ikke prioriteres lige så højt i praksis som i skåltalerne.

- Det er trist at se, hvor meget tid der fra politisk hold bliver brugt på at tale om, hvor vigtigt det er at opkvalificere og videreuddanne, samtidig med at man sparer de uddannelser, der løfter den opgave, ihjel. Man gør det modsatte af det, man siger, man vil, påpeger Hans Hansen.

AMU-Vest beskæftigede for blot få år siden over 110 medarbejdere. Men i dag er der omkring 75 medarbejdere, oplyser centerets ledelse i en pressemeddelelse. I 2015 og 2016 havde skolen et underskud på samlet 7,6 mio. kr., og den er på vej mod et nyt minus i millionklassen i år.