Arbejde er da noget, man gør i arbejdstiden, ikke?

Det er desværre ikke det billede, der tegner sig i en ny undersøgelse, som Megafon har lavet blandt offentligt ansatte i 25 lønmodtagerorganisationer – herunder Uddannelsesforbundet.

Her svarer hver anden, at vedkommende bruger tid udenfor arbejdstiden mindst hver uge for at sikre, at de kan løse deres arbejdsopgaver i ”en ordentlig kvalitet”.

Knap 3.000 er blevet stillet spørgsmålet ”Hvor ofte bruger du tid uden for arbejdstiden for at sikre, at du kan løse dine arbejdsopgaver i en ordentlig kvalitet?”.

13 procent svarer ”hver dag” til det spørgsmål, 39 procent svarer ugentligt og kun ni procent svarer, at de aldrig bruger tid udenfor arbejdstiden.

Formand: Det holder jo ikke

Det er en enormt uheldig udvikling, mener Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

- Undersøgelsen viser desværre, at mange offentlige ansatte føler, de er nødt til at arbejde uden for arbejdstiden, for at de kan være deres arbejde bekendt. Det holder jo ikke. Vore medlemmer er ikke ansat uden øvre arbejdstid, men på helt almindelige lønmodtagervilkår, hvor man får løn for det arbejde, man leverer, understreger formanden.

- De seneste mange års rundbarberinger af økonomien på vore arbejdspladser har desværre sat sig i, at medarbejderne arbejder i fritiden for at få det hele til at hænge sammen. Det er simpelthen ikke rimeligt.

Ikke den enkeltes ansvar

Hos arbejdsgiverne kan formanden for KL’s løn og personaleudvalg, Michael Ziegler, ikke genkende billedet fra Megasfons undersøgelse:

- Det stemmer ikke med det billede, vi får i vores dialog mod kommunerne, og vi har da heller ingen sager om det, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Hvis der er medarbejdere, der har svært ved at nå deres opgaver inden for arbejdstid, er det noget, der skal drøftes lokalt med deres nærmeste leder, mener Michael Ziegler.

Men Hanne Pontoppidan finder det lidt for billigt købt på den måde at lægge ansvaret over på den enkelte ansatte. Det her er et samfundsmæssigt problem med store konsekvenser for den enkelte. Politikerne må til lommerne, så medarbejderne kan løse deres arbejde ordentligt indenfor arbejdstiden , siger Hanne Pontoppidan

Fakta om undersøgelsen

  • Spørgeskemaundersøgelsen er foretaget af Megafon i juli 2017 blandt 25 forskellige lønmodtagerorganisationer. I alt 2.851 har svaret.
  • Respondenterne blev blandt andet stillet spørgsmålet ”Hvor ofte bruger du tid uden for arbejdstiden for at sikre, at du kan løse dine arbejdsopgaver i en ordentlig kvalitet?”.
  • 13 procent svarede ”hver dag”, 39 procent svarede ”ugentligt”, 17 procent svarede ”månedligt”, mens ni procent svarede ”aldrig”.

Kilde: Megafon.