”Vi kører på dampene.” Sådan kunne man frit oversætte et engelsk ordsprog, når det er benzinreserverne, man kører på. Og det er netop kun de sidste rester brændstof, de ansatte i staten har tilbage i tanken.

Sådan lyder budskabet fra et stormøde med 46 faglige organisationer på det statslige område, som Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der repræsenterer 180.000 ansatte i staten, holdt torsdag.

Advarslen er rettet mod ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), som organisationerne skal forhandle overenskomst med efter nytår.

Advarsel til længere-på-literen-ministeren

- Vi har nået smertegrænsen. Nok er nok. Vi kan og vil ikke acceptere flere forringelser, slår de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, fast i en pressemeddelelse.

- Vores medlemmer er stolte af deres arbejde og strækker sig hver dag langt for at få tingene til at hænge sammen. Det er ikke et spørgsmål om at køre ”længere på literen,” som Sophie Løhde udtrykker det. Det er et spørgsmål om, at hvis arbejdsgiveren aldrig stopper for at tanke, så løber selv den mest økonomiske bil tør, påpeger han videre.

Forud for mødet har CFU sammen med Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer ansatte på det kommunale og regionale område, sendt et fælles brev til de offentlige arbejdsgivere – herunder Sophie Løhde – om, at der skal være fair, frie og reelle drøftelser om arbejdstid for lærerne.

Efterlyser udstrakt hånd fra Løhde

Men fagforbundene oplever ikke, at der er kommet nogen respons fra Sophie Løhde oven på opfordringen. Tværtimod er organisationerne blevet mødt af tavshed.

Flemming Vinther opfordrer derfor arbejdsgiverne til at trække i arbejdstøjet.

Han efterlyser, at Sophie Løhde får sat gang i de indledende øvelser omkring overenskomstforhandlingerne, og at hun viser, at hun er villig til at tage ansvar for et godt overenskomstresultat.

CFU og Finansministeriet, som Sophie Løhdes resort hører under, udveksler krav den 15. december 2017.