Der skal ikke spares, men investeres i de erhvervsuddannelser, som både er fede for eleverne og en gevinst for samfundet. Det – og roser til lærerne - var budskabet fra eleverne på Uddannelsesforbundets kongres fredag.
Skattelettelser og omprioriteringsbidrag skal af bordet, når der forhandles i Finansministeriet, og der skal slås en stor fed streg over besparelser på erhvervsuddannelserne.
Sådan lød meldingen fra Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) på Uddannelsesforbundets kongres, der afholdes på Crowne Plaza i København den 17. november.
Ifølge formand Helene Glundholt er investering i erhvervsuddannelserne nemlig den eneste vej frem, hvis vi skal kunne klare fremtidens krav.
- Vi er nødt til at komme fremtidens muligheder og udfordringer i møde og være på forkant. Vi kan ikke bare lade stå til og lade robotterne komme, uden at være hverken forberedt eller fagligt kvalificerede til at håndtere dem, sagde hun til forsamlingen på kongressen.
Og forberedte og fagligt kvalificerede bliver vi kun på én måde. Nemlig ved at stå sammen og kræve vores ret til en god uddannelse, understregede hun.
Det kræver også, at vi uddanner vores omverden.
- Vi skal undervise forældre og grundskoleelever i, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse, hvad den kan bruges til, og hvorfor det er så forbandet vigtigt, at flere vælger den faglærte vej.
Som en del af dén "undervisning" har EEO i efteråret lanceret en stor rollemodelskampagne, som skal formidle, at det "både er fedt og fornuftigt at vælge en erhvervsuddannelse".
For en formand for erhvervsskoleelever var det nærmest logik for perlehøns:
- Det kan faktisk slet ikke betale sig at spare på erhvervsuddannelserne, som både er en hurtig vej til et voksenliv med en stabil indkomst og et gode for samfundet. Derfor bør der investeres og ikke spares, lød budskabet fra Helene Glundholt.
Et andet budskab, som gik klart igennem fra EEO-formanden var respekten for lærerne.
- Vi ville intet lære, hvis vi ikke havde vores dygtige og engagerede lærere på vores skoleforløb. I virkeligheden er lærerne vores vigtigste rollemodeller. Lærerne er de forbilleder, som eleverne forsøger at efterligne og imponere i forhold til fagligheden, men de er også den støtte og hjælp, der er brug for uden for klasselokalet, pointerede Helene Glundholt.
Hun beklagede, at det desværre især er lærerne, som mærker nedskæringerne og de forringelser, der er på skolerne med hensyn til de fysiske og psykiske rammer, men opfordrede til endnu stærkere samarbejde mellem elever og lærere.
Vi skal sætte samarbejdet højt, for vi kæmper for samme sag – og uden jer ville der ingen dygtige faglærte være. Sammen er vi ekspertpanelet for erhvervsuddannelse.