Der blev udsendt eder, svovl og verbale knytnæveslag til både den regering, som var ansvarlige for lockouten i 2013, og de medier, som ikke magtede at fortælle offentligheden, hvad der foregik.

Manden med boksehandskerne var Peter Kofod, skribent, foredragsholder og ekstern underviser på diverse journalistuddannelser. Han har siden 2003 beskæftiget sig med whistleblowing, overvågning og ”håbløse medier”, og han var inviteret til at holde oplæg på Uddannelsesforbundets kongres på Crowne Plaza i København 18. november.

Selv om Peter Kofod tidligere især har koncentreret sig om whistleblowing – populært sagt at offentliggøre hemmelige oplysninger om ulovlige eller kritisable forhold – pirrede forløbet omkring konflikten Peter Kofods aktivist-gen. Han har derfor kastet sig over at bevise, at den såkaldte forhandling om lærernes arbejdstid, som endte med en lockout i 2013, var aftalt spil.

Aftalt spil er rigt dokumenteret

Det har været overraskende nemt for Peter Kofod at finde dokumenter, som på den ene og anden måde beviser, at der ikke var tale om frie og reelle forhandlinger med lærerne under overenskomstforhandlingerne i 2013, men at hele angrebet på lærernes arbejdstid var aftalt spil.

- Jeg fandt meget hurtigt et lækket dokument fra Finansministeriet fra oktober 2012, hvor der sort på hvidt stod: ”Reformen gennemføres ved hjælp af frigjorte ressourcer som følge af dels normalisering af lærernes arbejdstid (…). Forudsætningen for at timetallet i folkeskolen kan øges som forudsat, er en ændret anvendelse af lærernes arbejdstid”. Så tænkte jeg ”what the fuck?”, lød det fra Peter Kofod.

Han har blandt andet benyttet sig af aktindsigt for at opdrive dokumenter omkring forløbet. Men også enkelte medier har ifølge ham været dygtige til at opsnuse beviser for, at der var tale om aftalt spil.

- Der er et bjerg af dokumentation på, at det var aftalt spil – og nogle politikere, der ikke kan modbevise det. Og nogle medier, som lader dem slippe af sted med det. Hvad fuck er det for noget? lød det fra Peter Kofod.

Ombudsmanden på ny ind i sagen

Han fortalte også, at der efter hans mening er blevet løjet for Ombudsmanden, da Ombudsmanden undersøgte forløbet omkring lærerkonflikten.

- Minder det jer om noget, når man lyver for Ombudsmanden? Det skete også under Tamilsagen. Det her er en ny tamilsag, slog Peter Kofod fast.

Lærerne, I er fucking seje

Selv om Peter Kofod kaldte forløbet med lockouten for ”mord på den danske model”, var hans perspektiv dog ikke lærerne, men den måde magten og demokratiet er blevet forvaltet på.

- Det vigtige er faktisk ikke lærerne her, selv om det gør ondt på dem, det går ud over. Men det vigtigste her er faktisk, at vi har nogle politikere, som lyver ad helvede til. Og nogle medier, som lader dem slippe af sted med det, lød røflen til politikere og den danske pressestand.

Men hvis lærerne tror, de har lidt et nederlag, kan de godt tro om igen, understregerede Peter Kofod.

- I fik tæsk, ja. Og så kan man godt føle, at man har tabt. Og man kan godt føle sig svag. Men jeg kan love jer for, at de i Finansministeriet ikke mener, I har tabt. For I har ikke lagt jer fladt ned. Det var meningen, I skulle have overgivet jer nu. Det har I ikke gjort. Det er kraftedeme sejt.

- Så I tror måske, I er svage, men nej. I er fucking stærke. I har folkestemningen med jer, og I har nogle store fagforeninger, der gerne vil følge det her til dørs. Det er magt. Det er mega meget indflydelse. Udnyt det!, lød opfordringen fra Peter Kofod til store klapsalver fra salen.