I gennemsnit søger 30 procent færre unge end sidste år ind på landets 82 produktionsskoler, og det sker over hele landet på tværs af by og land og skolernes præstationer i øvrigt. Det viser en undersøgelse, som Produktionsskoleforeningen har foretaget. Den eneste forklaring ser ud til at være den nedsættelse af skoleydelsen for de unge, som de tre regeringspartier og Dansk Folkeparti foretog ved sidste finanslov. Og da regeringen netop foreslår denne skoleydelses-model i sit udspil til den nye Forberedende Grunduddannelse, FGU, for ca. 50.000 unge, virker det simpelthen ikke gennemtænkt, mener Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet:
- Hvordan har regeringen tænkt sig at få unge, der har uddannelsesmæssige udfordringer, motiveret til uddannelse ved at give dem en ydelse, der er ringere end kontanthjælp og SU – ja, samtlige andre alternativer, spørger hun og tilføjer, at en del af denne ungegruppe i forvejen har meget andet at slås med. Så hvis de også skal bekymre sig om at få deres økonomi til at hænge sammen, vil det ikke bare tage fokus fra uddannelse:
- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, mener hun.
Toppen af isbjerget
Hanne Pontoppidan udtaler sig på baggrund af undersøgelsen, som står omtalt i Jyllands-Posten i weekenden: De 75 af de produktionsskoler, der har svaret på undersøgelsen, oplyser, at de i gennemsnit har haft en nedgang på 30 procent i de fem første måneder af året. Og i Produktionsskoleforeningen kan man ikke finde andre grunde til det massive fald i optaget, end at skoleydelsen er sænket:
”Det er også reaktionerne fra produktionsskolerne. Mange unge fravælger simpelthen skolen, når skoleydelsen er lavere end kontanthjælpen”, siger sekretariatsleder Axel Hoppe til Jyllands-Posten.
I Uddannelsesforbundet frygter man, at vi kun har set toppen af isbjerget: Elever, der søgte før årsskiftet, kunne nemlig få den gamle og højere skoleydelse, så nedgangen i søgningen kan blive endnu værre:
- Vi har fået meldinger fra nogle tillidsrepræsentanter, der siger, at den er helt gal, oplyser Hanne Pontoppidan og fortæller, at konsulenter fra Uddannelsesforbundet lige nu er rundt på en række skoler i landet og forhandle afskedigelser i en størrelsesordning, der er ”højere end normalt”:
- Man kan frygte, at det bare er toppen af isbjerget med elevsøgningen, når de elever, der var på den gamle ordning, forsvinder. Og konsekvensen kan blive, at der så ikke er dygtige og erfarne lærere tilbage til FGU-en, når den kommer, og det er altså temmelig bekymrende for tilbuddene, siger hun:
- Med mindre den her undersøgelse bliver et wake up-call.
De politiske forhandler om FGU-en fortsætter i denne uge, og regeringen håber at kunne lande en aftale inden sommerferien.