Maria Bjørn er underviser på VUC Lyngby og aktiv på sociale medier, hvor hun blandt andet skriver om uddannelsespolitik. Gennem sociale medier skaber hun også kontakt til interessante mennesker, der optræder som gæstelærere eller på andre måder kommunikerer med kursisterne.
Politikere, skuespillere, eksperter i historie og meningsdannere. Sådan lyder nogle eksempler på personer, der på den ene eller anden måde er blevet involveret i undervisningen i dansk som andetsprog og samfundsfag på VUC i Lyngby. Fælles for dem er, at kontakten mellem dem og skolen er skabt af underviser Maria Bjørn gennem sociale medier.
Det skete for eksempel, da Maria Bjørn havde transskriberet en monolog, hvor skuespiller Rasmus Botoft, der er kendt fra komikerduoen Rytteriet, spillede karakteren Rasul, som taler et noget gebrokkent dansk. Kursisterne rettede teksten rent sprogligt, men havde også en række spørgsmål om karakteren og skuespilleren. Spørgsmålene blev til en opgave om at skrive et brev med spørgsmålene, og Maria Bjørn fandt Rasmus Botoft på Facebook og spurgte, om de måtte sende brevene til ham.
- Han svarede, at han ikke bor så langt fra skolen, og at han kunne komme forbi en dag. Han var her i to en halv time og svarede på kursisternes spørgsmål og fortalte om sin karriere, fortæller Maria Bjørn.
Rasmus Botoft er kun et af mindst 16 eksempler på, at kommunikation via sociale medier har ført folk fra omverdenen ind i klasselokalerne på VUC Lyngby eller kursisterne ud i omverdenen.
“Jeg bruger det til at åbne døren både ud og ind ad klasselokalet. Virkeligheden kommer ind i klasseværelset gennem de kontakter, jeg skaber via de sociale medier, og kursisterne oplever at blive mødt og taget seriøstˮ
Da kursisterne arbejdede med et tema om, hvordan man kommer i Folketinget i Danmark, inviterede Uffe Elbæk og Ulla Sandbæk fra Alternativet for eksempel holdet ind på Uffe Elbæks kontor på Christiansborg til en snak. Det foregik netop, da Alternativet endnu var ved at skaffe vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget.
En anden gang efterlyste Maria Bjørn på Twitter en ekspert i H. C. Andersen, hvilket fik Ove Christensen fra UC Sjælland til at komme og holde et oplæg om romantikken og den verdenskendte forfatter.
- Jeg bruger det til at åbne døren både ud og ind ad klasselokalet.
Virkeligheden kommer ind i klasseværelset gennem de kontakter, jeg skaber via de sociale medier, og kursisterne oplever at blive mødt og taget seriøst, når en folketingspolitiker eller sangerinde tilføjer dem som ven på Facebook og sender dem hilsner. På den måde er brugen og inddragelsen af de sociale medier i undervisningen med til at skærpe kursisternes sproglige, digitale og politiske bevidsthed, siger Maria Bjørn.
På Maria Bjørns Twitterkonto fremgår det, at hun har skrevet omkring 7.000 tweets. Emnerne varierer, men uddannelse er et gennemgående tema.
- På Twitter ytrer jeg mig som almindelig borger i et demokrati og som lærer på et VUC. Det fag- og uddannelsespolitiske ligger mit hjerte nært, og som VUC-lærer bliver vi meget påvirket af, hvad der foregår politisk. For eksempel har både erhvervsuddannelsesreformen og kontanthjælpsreformen betydning for, hvilke kursister vi har. Når jeg oplever, at det, der bliver sagt i offentligheden om VUC, ikke rimer på virkeligheden, synes jeg, at det er en demokratisk pligt at ytre sig. Vi lærere og vejledere er jo eksperter i den VUC-virkelighed, som blandt andre politikerne ytrer sig om, siger hun.
Her finder du debatter om uddannelse på Twitter
Som underviser i dansk som andetsprog prøver hun også nogle gange at give sine kursister en stemme i offentligheden.
- Er der et tema, som bliver diskuteret i Danmark, er det udlændinge, og de bliver ofte set som én stor klump. Det prøver jeg at nuancere, fortæller Maria Bjørn og understreger, at hun aldrig skriver noget om nogen, uden at hun har spurgt dem først.
Maria Bjørn begyndte for alvor at ytre sig på sociale medier op til lockouten af lærerne i 2013. Det foregik på Facebook, primært fordi det var der, andre udtrykte deres meninger. I dag deltager hun sjældent i diskussioner på Facebook.
- Der er for meget usaglig støj, og så ved man reelt ikke altid, hvem man kommunikerer med på Facebook. Twitter er langt mindre belastet af den usaglige støj, siger hun.
Selv om det er mere lødigt, hvad der foregår på Twitter, er mediet også langt mindre end Facebook, så hvis man vil ud til mange mennesker med sine holdninger, kunne det være et problem. Det bekymrer dog ikke Maria Bjørn, da de meningsdannere og politikere, der reelt har indflydelse på rammerne og virkeligheden på VUC, er på Twitter, så hun kan komme i kontakt med dem der.
“Jeg bruger min sunde fornuft og kunne for eksempel aldrig finde på at hænge nogen ud. Samtidig forsøger jeg at bruge humorˮ
Maria Bjørn får ikke mange kommentarer på lærerværelset om, hvad hun skriver på Twitter, og i cyberspace møder hun primært positive mennesker. Alligevel er hun bevidst om, at ikke alle er lige vilde med hendes ytringer.
- Det er aldrig omkostningsfrit at stikke næsen frem. Jeg har på ingen måde fået reprimander, men jeg har da fået at vide af ledelsen på skolen, at de er klar over, at jeg er aktiv på de sociale medier. Og der er da sikkert folk rundt omkring, som synes, at jeg skulle tie lidt mere stille, siger underviseren.
Det får ikke Maria Bjørn til at overveje at stoppe, men hun sørger for at bruge de sociale medier med omtanke.
- Jeg bruger min sunde fornuft og kunne for eksempel aldrig finde på at hænge nogen ud. Samtidig forsøger jeg at bruge humor og sige noget af det, der ikke bliver sagt i den offentlige debat.
Et tweet bliver dog ikke altid forstået, præcis som Maria Bjørn mente det, da hun skrev det.
- Noget af det svære er, at det skrevne ord kan læses forskelligt, og der kan tolkes forskellige hensigter ind i det, man skriver. Man kan for eksempel blive tillagt holdninger, man ikke har, siger VUC-læreren og tilføjer, at holdninger i sig selv også kan være kontroversielle.
- Når man giver udtryk for sin holdning, giver man i en vis grad også udtryk for sin politiske holdning. Det er langt fra alle, der synes, at man bør gøre det som lærer, men det synes jeg ikke, lærere skal lade være med. Det er en problematik, der altid har været der, specielt når man som jeg underviser i samfundsfag, og jeg er bevidst om og går meget op i, at kursisterne altid hører om emnerne fra forskellige vinkler, siger hun.
Maria Bjørn håber, at andre VUC-lærere vil kaste sig ud i at give input til debatten Twitter.
- Der er ikke mange ”almindelige” danskere, der ved, hvad AVU, FVU og OBU er for nogle størrelser. Vores kursistgruppe og VUC-området har brug for nogle stemmer, der gør opmærksom på, hvilke opgaver vi løfter på VUC, siger hun.