Alle for en, lyder anden del af musketereden. Og det er, hvad de øvrige lønmodtagerorganisationer på det offentlige område har svoret forud for overenskomstforhandlingerne, der officielt skydes i gang i næste uge.

De vil nemlig ikke begynde at forhandle andre forhold, før der er klare tegn på, at lærerne har indgået en ny arbejdstidsaftale med arbejdsgiverne.

”Fundamentet skal være på plads”

- Vi kan ikke leve med, at der er en af vores kollegagrupper, der ikke kan få noget så centralt som en aftale om arbejdstiden. Så vi kommer ikke til at starte vores forhandlinger, før lærerne og kommunerne er nået frem til fundamentet for en aftale, siger Dennis Kristensen, der er formand for FOA og næstformand i Forhandlingsfælleskabet, til DR Nyheder.

I juli aflagde Forhandlingsfællesskabet, der ud over Uddannelsesforbundet består af 50 fagforbund med i alt 564.000 medlemmer, som arbejder i kommuner og regioner og repræsenterer, en ed om, at ingen indgår en aftale, uden at alle organisationer har været i reelle forhandlinger.

Musketered kommer efter lockout

Løftet kom oven på overenskomstforhandlingerne i 2013, som blandt andet førte til 25 dages lockout af flere lærergrupper. Konflikten blev afsluttet med et lovindgreb, der betyder, at lærerens arbejdstid siden har været lovbestemt – og dermed ikke en del af lærerens overenskomst.

Og nu melder topforhandlere på lønmodtagersiden altså ud, at musketereden konkret blandt andet indebærer, at lønmodtagerorganisationerne forlanger, at arbejdsgiverne lytter til lærerens krav om en ny arbejdstidsaftale, der er ikke er fastsat ved lov.

”Afgørende med fair forhandlinger”

Hos Uddannelsesforbundet tager man meget positivt imod tilkendegivelsen fra de øvrige fagforbund.

- Det er afgørende, at vi denne gang får frie, fair og reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid, og at vi kommer ud af det dekret, som regeringen i 2013 hev ned over hovedet på os lærere. Det er vi selvfølgelig meget glade for, at de øvrige offentlige lønmodtagerorganisationer giver os ret i og bakker op om, siger Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

Forhandlingsfælleskabet udtager generelle krav 11. december. Både Forhandlingsfællesskabets generelle krav og organisationernes særskilte krav udveksles med KL og Danske Regioner 12. december, hvorefter de generelle forhandlinger går i gang. Forhandlingerne skal være afsluttet senest den 28. februar 2018.

Læs mere

Læs hele DR Nyheders artikel