En nordjysk enmandshær mod udlicitering af uddannelse og medfølgende kvalitetstab. Sådan lød beskrivelsen af Jørgen Fick Andersen, der er tillidsrepræsentant på AOF Sprogcenter i Frederikshavn, da han fik overrakt en pris på årets repræsentantskabsmøde.

- Du har ydet en ekstraordinær indsats. Indsatsen drejer sig om kampen for at sikre, at al danskuddannelse i Danmark sker i henhold til en læreroverenskomst, sagde Hanne Pontoppidan, da hun overrakte prisen på Uddannelsesforbundets repræsentantskabsmøde.

Med prisen følger 10.000 kroner, som hovedbestyrelsen giver til tillidsrepræsentanten for sit arbejde for at sikre overenskomstdækning på lærervilkår hos alle udbydere af danskuddannelse.

- Du er en meget karismatisk og viljestærk person, så dig skal man ikke komme på tværs af, sagde Hanne Pontoppidan ved prisoverrækkelsen.

Uddannelsesforbundet kæmper både alene og sammen med LC for at sikre overenskomstdækning på lærervilkår, og det er en afgørende kamp i disse år, hvor flere private virksomheder overtager offentlige opgaver, lød det i talen.

- Vi skal sikre ordentlige vilkår hos de nye arbejdsgivere. Og vi skal også sikre, at de etablerede sprogcentre ikke taber konkurrencen om opgaverne, fordi de er en del af det gode selskab og aftaler lærervilkår for lærerarbejde. Men mens LC og Uddannelsesforbundet kæmper den traditionelle vej og forsøger at overbevise arbejdsgiverne om det fornuftige i en overenskomst, før kampskridt tages, så er Jørgen en rigtig græsrod. Han hverken kan eller vil vente på den langsommelige proces, sagde formanden.

- I Uddannelsesforbundet har vi brug for både det formelle system, der tackler alt efter reglerne, men vi har i den grad også brug for græsrødder, der siger fra. Siger, det her er bare for meget. Det her vil vi ikke finde os i. Du er et super eksempel på den del af det faglige arbejde, som med tiden er gået i glemmebogen, men som fagbevægelsen slet ikke kan eksistere uden, lød det fra Hanne Pontoppidan.