Når der bliver ekstra travlt på jobbet, stiller det store krav til chefen, hvis det ikke skal koste ekstra sygemeldinger. Det er konklusionen i et af de hidtil største studier af sin art.

Her har tre forskere set på sammenhængen mellem eksporten i danske produktionsvirksomheder og de fysiske og psykiske lidelser, medarbejderne bliver ramt af.

Undersøgelsen viser, at antallet af arbejdstimer blandt hver medarbejder stiger, når en virksomhed eksempelvis øger sin eksport med 10 procent. Og det forøger antallet af sygedage blandt mænd med 14 procent og blandt kvinder med 24 procent, skriver Politiken.

 Fingerpeg til arbejdsgivere

 Det er et meget stort studie, der nu påviser, at det har reelle konsekvenser, når man sætter folk til at arbejde for meget. Økonomiprofessor Jacob Roland Munch fra Københavns Universitet har sammen med to amerikanske kolleger undersøgt mere end 150.000 danskere om året i en periode på 12 år.

 Jacob Rolund Munch kalder undersøgelsen et vigtigt fingerpeg til arbejdsgiverne.

 - I sidste ende er det noget, som ikke bare den enkelte, men også virksomheden og samfundet burde være interesseret i. Mange fysiske og psykiske arbejdsskader ville formentlig kunne undgås, hvis virksomhederne tilrettelagde arbejdet bedre, siger han til Politiken.

 - Hvis en virksomhed pludselig har ordrebogen fuld og skal producere mere, må arbejdsgiveren spørge sig selv, om man skal lade sine medarbejdere arbejde mere eller ansætte flere, pointerer professoren.

DA er overraskede

 Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er man overrasket over rapportens resultater, og chefkonsulent Lena Søby kan ikke genkende billedet, som undersøgelsen tegner. Tværtimod understreger hun, at vi ved, at folk uden arbejde er mere stressede end folk med et job. Hun medgiver dog, at arbejdsgiverne har et medansvar:

 - Undersøgelsen peger jo på, at arbejdsgiver selvfølgelig har et ansvar for at tilrettelægge arbejdet på en god og sikker måde, siger hun til Politiken.