Den tyske luksusbilproducent Audi sender til september et helt hold elever på skolebænken på Mercantec i Midtjylland, hvor mekanikerlærlingene får særligt tilrettelagt undervisning i netop Audis biler. Aftalen er ikke den første af den slags samarbejder med enkelte bilmærker, forklarer uddannelseschef John Hansen fra AutoTeknisk Center på Mercantec, men Audi er den første virksomhed, der gør det så helhjertet.

- Audi siger, de vil have en første klasses uddannelse, og det er fantastisk, at de gør det hundrede procent, siger han.

Bilfirmaet stiller gratis biler til rådighed for undervisningen og betaler for opholdet på Mercantecs skolehjem for de elever, der kommer langvejs fra, men ellers foregår undervisningen på helt almindelige vilkår, forklarer John Hansen.

Superdygtige og motiverede elever

Holdet er dog en del af de elitespor, som med EUD-reformen er blevet mulige, men som de på Mercantec på forsøgsbasis og med dispensation fra Undervisningsministeriet har kørt i fire år som såkaldte Center of Excellence.

- Med Audis elever får vi samlet et homogent hold af superdygtige elever, som er velmotiverede. Lærerne glæder sig vildt, for Audi er et mærke med høj prestige, og de ser det som en stor cadeau til dem, siger John Hansen og forklarer, at skolen i høj grad kan trække på erfaringerne med elitespor.

Han mener, at fremtiden vil byde på flere af den slags tætte samarbejder med enkelte virksomheder.

- Vi kan mærke interessen fra andre bilmærker, og vi har fået flere henvendelser allerede inden det første hold med Audi er startet. Jeg ser det som en kæmpe gevinst for de enkelte firmaer, men i allerhøjeste grad for eleverne, siger John Hansen og fortsætter:

- Det er en stor satsning fra Audis side, men de ved, det er vigtigt, hvis de skal tiltrække dygtige mekanikere i fremtiden, for der bliver mangel på dem i fremtiden.