Noget er gået galt på erhvervsskolerne i løbet af de seneste to år, og lærernes tillid til ledelsen nærmer sig frysepunktet, viser en gennemgang af omfattende undersøgelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

 På bare to år er erhvervsskolelærere gået fra samlet set at vurdere ledelseskvaliteten til at være en smule over gennemsnittet til at lægge sig meget tæt på bunden af de 35 faggrupper, undersøgelsen dækker. Det er i den samme periode, at regeringen greb ind i overenskomstforhandlingerne mellem staten og lærerne og lovgav om lærernes arbejdstid med den omstridte lov 409.

 Derfor overrasker resultaterne ikke fællestillidsrepræsentant Leo Schmidt fra Syddansk Erhvervsskole.

- Lærerne møder i dag langt mere kontrol end tidligere fra ledelsen, når det drejer sig om tilrettelæggelsen af deres arbejde. Det virker som om, det i højere grad drejer sig om et overordnet ideologisk udgangspunkt end om undervisningskvaliteten i hverdagen, siger Leo Schmidt.

 I de 25 år, fællestillidsrepræsentanten på Roskilde Tekniske Skole, Ole Minnet, har arbejdet på erhvervsskoler, har han ikke oplevet en så dyb tillidskrise som den, underviserne er i lige nu.

- Der er et kæmpe problem med manglende arbejdsglæde. Det har flere årsager, en af de vigtigste er manglende tillid. Min opfattelse er, at de lokale ledelser gør, hvad de kan, for at få tingene til at fungere. Det er blot op ad bakke, fordi Moderniseringsstyrelsen har implementeret reformerne med en bulldozer, hvilket har gjort lærerne dybt frustrerede - først og fremmest over en grundlæggende følelse af at være blevet sat uden for indflydelse, siger Ole Minnet.

Direktør: Skolens økonomi skal løbe rundt

Direktøren på Syddansk Erhvervsskole, Lars Bregnehøj, er enig i, at der har været store udfordringer med at lov 409 ud i livet.

- Vi har kunnet se på de generelle tilfredshedsundersøgelser, at der er sket et fald. Det tager vi alvorligt, siger Lars Bregnehøj.

 At der blandt underviserne er utilfredshed med de nye rammer og måden, de er blevet rullet ud i organisationen, er han fuldt ud bevidst om.

- Men det ændrer ikke på, at der er dele af vores virkelighed med 900 medarbejdere og en økonomi på 600 millioner kroner, som foregår i et regneark. Vi har en økonomi, der skal løbe rundt. Det er et vilkår, og alle parter bør have respekt for grundvilkårene, siger han.

Læs mere i Uddannelsesbladet 5-2015 her.