Det er ofte en lærer eller vejleder, der gør en forskel i elever og kursisters liv. I Uddannelsesblandets serie ”Bag enhver elev”, kan du møde en række elever, for hvem en lærer eller vejleder har haft afgørende betydning.
Hvad er det, læreren eller vejlederen kan, der rykker en elev eller en kursist? Det giver en række elever og kursister deres svar på i denne serie. For Rosa Tanggaard på 19 år har opbakningen fra hendes vejleder på produktionsskolen k-u-b-a, Sandra Neman, betydet, at hun tør forsøge at udleve drømmen om at blive skuespiller.
Hvis jeg bliver her en dag mere, så dør jeg! Sådan tænkte jeg i en spansktime i gymnasiet. Men så gik det op for mig, at jeg jo bare kunne gå. Jeg rejste mig og gik ud ad døren og hen til k-u-b-a og meldte mig ind. En gymnasielærer spurgte: ”Jamen, har du ikke et alt for stort intellekt til at gå på en produktionsskole?”. Og jeg tænkte: ”Skal man være dum for at gå der?”
Jeg begyndte på en klassisksproglig linje på Gefion Gymnasium. Men allerede det første år kunne jeg mærke, at et eller andet var lidt skævt. Set i bakspejlet savnede jeg nok at bruge min krop og være kreativ.
Jeg var meget syg i 2. g, og det endte med, at jeg fik utroligt stort fravær. Så satte jeg mig en morgen og tænkte, at jeg blev nødt til at tage ansvar for mig selv og finde noget andet. Så jeg søgte på ”teater”, men de højskoler, der kom op på nettet, havde jeg ikke råd til, fordi jeg skulle flytte hjemmefra. Men så stod der pludselig ”Teaterværksted”. Og da jeg klikkede på det, var det på k-u-b-a.
Det er ofte en lærer eller vejleder, der gør en forskel i elever og kursisters liv. I Uddannelsesblandets serie ”Bag enhver elev”, kan du møde en række elever, for hvem en lærer eller vejleder har haft afgørende betydning.
Alle omkring mig syntes, det var en dårlig idé at droppe ud. Min mor mente, jeg skulle gøre 2. g færdig. Min far har først nu vænnet sig til tanken om, at jeg ikke skal læse på uni. Det er gået op for mig, at der faktisk ikke er andre end dig selv, der ved, hvad der er godt for netop dig. Jeg var ikke så gammel og selv lidt i tvivl, så jeg har først skullet lære, at jeg faktisk er i ret god kontakt med det, der gør mig glad.
Der er mange fordomme om, at elever på produktionsskoler er unge, der ikke gider lave noget. Måske fordi politikere og andre fra samfundets top har en retorik om, at det er en restgruppe af unge, der går her. Det må skyldes uvidenhed, men også en holdning om, at den eneste vej, samfundet skal gå, er gennem vækst. Jeg kan ikke genkende mig selv i billedet af en restgruppe, for jeg føler mig faktisk meget stærk. Og det har overrasket mig, at næsten alle eleverne på k-u-b-a er helt vildt ambitiøse og meget kreative.
Jeg havde en stærk følelse af at være kommet et sted hen, hvor der var plads til at fejle. Det er det allermest vigtige for at udvikle sig menneskeligt og teatermæssigt. Jeg kunne vågne og glæde mig helt vildt til at komme herhen: Tænk sig, at jeg får lov til at gå på det her fantastisk kreative sted med voksne, der ser mig, og de dejligste venner, og at jeg får lov til at gøre det, jeg elsker allermest i hele verden. Jeg følte mig meget privilegeret.
Vi kan alle noget forskelligt her og favner den forskellighed hos hinanden. Det var lidt svært for mig at forstå i starten, at nogle af eleverne ikke havde helt den samme tilgang som mig. Men vi forstod at skabe noget utroligt godt sammen. Det har jeg lært meget af. Jeg kan selv være meget kontant, og for mig er det utroligt vigtigt at være ambitiøs og målrettet. Men jeg har fået så meget indsigt i at være sammen med nogle mennesker, der kom med nogle helt andre forudsætninger. Jeg er blevet bedre til at rumme det, fordi vi netop er en gruppe, der er afhængige af og kan løfte hinanden i stedet for at konkurrere.
Lærerne er vildt kompetente. En cadeau fra mig til dem. Den lyst og kærlighed, de har til deres fag, brænder bare helt igennem. De sætter dagsordenen for, at vi bliver en gruppe. Da vi kom og var så usikre, satte de os i nogle teaterøvelser, hvor vi alle sammen var på udebane. Vi så hinanden i sårbare situationer, og det skabte en kæmpe rummelighed. Lærerne har både ambitioner for deres fag og os. De ville ikke kunne stå inde for en forestilling, hvis den ikke var god. Og man mærker, at de ved, hvad de taler. Hvert individ har selv et ansvar for at få et godt liv, men k-u-b-a kan hanke op i en og give den styrke, det kræver at tage det ansvar.
Det er ret særligt at have en vejleder som Sandra. Hun bakker én op – men på en meget ærlig måde. Hvis hun ikke tror, det kan blive til noget, vil hun også sige det. Det er en meget stor kærlighedserklæring til de unge – at man er ærlig over for dem. Sandra prøver at gøre det, der er bedst for os – og som vi også selv synes er bedst. Hun har altid været inde for at se vores forestillinger, selv om hun jo ikke behøver. Ofte har jeg slet ikke følt, hun er min vejleder – det er mere en så snakker vi, og hun hjælper mig-agtig-følelse, og det er netop det, som lærere og vejledere kan her. Selvfølgelig er de autoriteter, som ved bedre, men vi er mere lige her. De taler med os og ikke til os. Og det er en kæmpe styrke at blive talt til som et voksent menneske.
Det bliver mærkeligt at gå ud, men jeg glæder mig også. Jeg tror, man skal flytte sig. Jeg skal arbejde fuldtid indtil sommerferien, fordi nogle af de teaterskoler, jeg gerne vil gå på, er ret dyre. Og så søger jeg ind som skuespiller efter sommer.
Jeg håber, at de gode ting fra produktionsskolen bliver bevaret i FGU’en. Og at den ikke bliver med karakter. Så ville hele det med, at der skal være plads til at fejle, jo falde totalt til jorden. Jeg håber også, at de ildsjæle, vi ser nu i produktionsskolen, ikke finder noget andet at lave.