Vi anbefaler et “ja” til det kommunale forlig
Vi vidste allerede, inden vi gik i gang med forberedelserne til overenskomstforhandlingerne, at det denne gang ville blive forhandlinger i coronaens skygge. Men samtidig med at vi var helt klar over de svære betingelser, vi skulle forhandle under, fastholdt vi, at det ikke skulle være de offentligt ansatte, der betalte corona-regningen.
Uddannelsesforbundets repræsentantskab havde udtaget tre centrale krav på det kommunale område:
- en sikring af den nuværende realløn (via kronestigninger)
- en fastholdelse af reguleringsordningen
- bedre vilkår for de tillidsvalgte
Desuden var der nogle skuffekrav, hvis der skulle blive mulighed for yderligere forhandlinger.
Ikke prangende, men tilstrækkeligt godt til et “ja”
Vi endte med et resultat, hvor de aftalte generelle lønstigninger i sig selv, giver en reallønsfremgang. Desuden fik vi nogle yderligere mindre stigninger på de tillæg, der knytter sig til henholdsvis ungdomsskolen, sprogcentrene og beskæftigelsesområdet samt en udbygning af de såkaldte fritvalgstillæg.
Lønmæssigt er forliget for vores medlemmer altså klart “bestået” i forhold til repræsentantskabets krav i den nuværende situation.
Reguleringsordningen fik vi også fastholdt for den kommende periode.
Ungdomsskolen fik desuden et kompetenceprojekt.
Endelig blev der lavet generelle forbedringer, der sikrer de kommunalt ansatte, der måtte ende i den ulykkelige situation at miste et barn, fuld løn under op til 26 ugers sorgorlov. Samtidig blev lærerområdet sikret forbedrede forhold, hvis ulykken rammer (en større sum ved kritisk sygdom og og ændring, så efterladte børn til en afdød lærer kan få en sum udbetalt frem til de er 24 år, en udvidelse med 3 år).
Endvidere blev der aftalt nogle mindre projekter og hensigtserklæringer blandt andet vedrørende et større fokus på det psykiske arbejdsmiljø og en seniorpolitisk indsats.
Desværre var der også denne gang krav, vi ikke fik igennem
Vi havde ønsket at få kronestigninger, så de lavestlønnede blev mest tilgodeset i resultatet. Det ønske nød dog ikke fremme, da kravene skulle koordineres mellem organisationerne med kommunale medlemmer, så det blev aldrig forhandlet. I stedet er solidariteten med de lavtlønnede grupper og kvindefagene udmøntet i aftalen via i alt 337 millioner kroner til særlige indsatser og lønforbedringer for disse grupper - ud over de penge vi alle deles om.
Og så må vi desværre konstatere, at det i forhold til tillidsrepræsentanters forhold var helt umuligt at komme igennem med noget som helst på det kommunale område.
Man skal også i sin afvejning se på, hvad man undgik
Arbejdsgivernes hovedkrav på lærerområdet var en afskaffelse af betalingen for højt undervisningstimetal – den såkaldte strafporto. Det kom de ikke igennem med, og timelofterne forblev, som vi kender dem i dag.
Samlet set anbefaler vi et ”ja”
Samlet kan man sige, at selv om resultatet i et historisk perspektiv ingenlunde er imponerende, så er det i den nuværende situation inden for skiven. Desuden er vores hovedkrav indfriet, og der er efter vores opfattelse intet perspektiv i en konflikt. Derfor anbefaler vi, at I stemmer “ja”.
Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet
Morten Bay, næstformand for Uddannelsesforbundet
Dorthe Jespersen, HB-medlem og formand for sektionen for oplysningsforbund og daghøjskoler
Gitte Bech Larsen, HB-medlem, foreningsformand på AMU Fyn samt repræsentant fra foreningsområdets Region Syddanmark
Henrik Dyrby Mogensen, HB-medlem, foreningsformand på ZBC samt fra foreningsområdets Region Sjælland
Jens Andersen, HB-medlem, foreninsgformand på AAlborg Tech samt repræsentant fra foreningsområdets Region Nordjylland
Jesper Vedersø McCandless, HB-medlem, foreningsformand på U-Nord samt repræsentant fra foreningsområdets Region Hovedstaden
Per Ullner Nielsen, HB-medlem og formand for FGU-sektionen
Torben Michelsen, HB-medlem, foreningsformand på Tradium samt repræsentant fra foreningsområdets Region Midtjylland på foreningsområdet