Et vigtigt element i arbejdstidsaftalen er et forpligtende samarbejde mellem overenskomstparterne centralt og mellem ledelse, TR og lærerne på skolerne.
Samarbejdet skal ske for at sørge for, at der med aftalen sikres sammenhæng mellem lærernes arbejdstid og opgaver samt et rimeligt forhold mellem undervisning og forberedelse.
Overenskomstparterne vil opsamle fælles viden om, hvordan arbejdstidsaftalen virker via årlige møder og fælles surveys til ledelser og TR'ere på alle skoler. Desuden etablerer man en rådgivningsindsats.
Aftalen indeholder også regler og ramme for det lokale samarbejde mellem ledelse, TR og lærere:
- Der skal ske en fælles skriftlig opsamling på viden og erfaringer med arbejdstidsaftalen, som ledelsen udarbejder, og som drøftes med TR forud for, at budgettet for skolen vedtages i bestyrelsen.
- Fælles viden og erfaringer indgår i drøftelserne mellem ledelse og TR før planlægning af den kommende normperiode. Ledelsen skal skriftligt redegøre for sit beslutningsgrundlag.
- Ledelsen er forpligtet til at udarbejde en skole/institutionsplan.
- Målsætninger og skole/institutionsplan skal præsenteres af ledelsen for alle lærere på skolen på et samarbejdsmøde, hvor lærerne kan kvalificere målsætninger og skole/institutionsplan.
Formålet er, at der i det lokale samarbejde om arbejdstid konkret sikres transparens og indflydelse for TR og lærere, så prioriteringerne af arbejdstid sikrer sammenhæng mellem lærernes arbejdstid og opgaver samt et rimeligt forhold mellem undervisning og forberedelse.