Anmeldelse af arbejdsskade

Arbejdsskader deles op i erhvervssygdomme og arbejdsulykker. Læs mere om, hvad der er hvad, og hvordan du anmelder en skade.

Hvis du skal anmelde en arbejdsskade, anbefaler vi, at du henvender dig til din arbejdsmiljørepræsentant (AMR) eller kontakter Uddannelsesforbundet. 

Når en skade bliver anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), vil forløbet typisk være sådan, at når AES har truffet afgørelse i din sag, så skal du kontakte Uddannelsesforbundet. Vi samarbejder med Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS) om arbejdsskader og sender afgjorte sager til vurdering hos dem.  

Hvem står for anmeldelsen?  

Din ledelse har pligt til at anmelde arbejdsulykker til sit forsikringsselskab eller til AES så hurtigt som muligt, efter at ulykken er sket. 

Din læge/tandlæge har pligt til hurtigst muligt at anmelde formodede erhvervssygdomme til AES. 

Du har selv mulighed for og ret til at anmelde arbejdsskader til din arbejdsgivers forsikringsselskab eller til AES, hvis ledelsen eller lægen ikke gør det. Vi hjælper dig også gerne med anmeldelsen. 

Tidsfrist for anmeldelsen 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er en tidsfrist i forhold til at rejse krav om erstatning. Fristen er et år fra den dag, skaden indtraf, eller et år fra kendskab til, at sygdommen skyldes personens arbejde. 

Anmeld en skade 

Ved anmeldelse af en arbejdsskade skal du udfylde forskellige blanketter.

Find dem her: 

Mulighed for forlængelse af sygedagpenge efter anmeldelse 

Hvis du er sygemeldt på grund af din arbejdsskade udover de 22 uger, man i første omgang har ret til ved sygdom, kan jobcentret ikke stoppe sygedagpengeudbetalingen, før der foreligger en afgørelse fra AES. 

Når du modtager afgørelsen på din anmeldelse 

Kontakt Uddannelsesforbundet, når der er svar på anmeldelsen af din arbejdsskade. Vi har en aftale med Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS) om, at de behandler alle sager om arbejdsskader for Uddannelsesforbundets medlemmer. DUS vil tage stilling til, om der for eksempel er grundlag for at anke afgørelsen, hvis den ikke er til din fordel. 

Hvis vi går videre med din sag, er det nødvendigt, at du udfylder et indberetningsskema og fuldmagter, som giver DUS samtykke til at behandle sagen.   
 
Indberetningsskema og fuldmagter her

Vær opmærksom, hvis din skade får konsekvenser for din arbejdsevne 

Bliver du nødt til at gå ned i tid og dermed løn på grund af din arbejdsskade, skal du kontakte Uddannelsesforbundet. Også selvom anmeldelse og afgørelse ligger tilbage i tiden. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis du er blevet visiteret til fleksjob eller er blevet tilkendt førtidspension. 

Med hjælp fra Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS) vil vi sende din sag til genoptagelse i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) med henblik på erstatning for tabt arbejdsfortjeneste eller tab af erhvervsevne. 

Tidslinje: Fra arbejdsskade til afgørelse

Skaden opstår:

Der kan være tale om en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom. 

Skaden skal anmeldes til AES inden for et år:

Din arbejdsgiver skal anmelde arbejdsulykker. Din læge/tandlæge skal anmelde formodede erhvervssygdomme.  

Følg op på, om anmeldelsen er indberettet inden fristens udløb:

Du har mulighed for selv at anmelde skaden, hvis det ikke er tilfældet.

Afgørelsen kommer:

Der går typisk seks til ni måneder fra anmeldelse til afgørelse.  

Kontakt Uddannelsesforbundet:

Også hvis der på et senere tidspunkt er en udvikling i din ansættelse som følge af skaden. 

Din sag sendes til DUS ved behov for videre behandling:

DUS vurderer om der for eksempel er grundlag for at anke afgørelsen.