I aftale om “Øget udbud af erhvervsrettede uddannelser i hele Danmark og henvisningstaxameter” blev der oprettet et henvisningstaxameter, der udløses hver gang en elev henvises fra en gymnasial uddannelse til en erhvervsuddannelse. Henvisningstaxameteret skulle have trådt i kraft fra 2020, men blev udskudt til 2021, som en del af ”Aftale om bedre veje til uddannelse og job”.
Henvisningstaxameteret er afgrænset til kun at omfatte omvalg, der finder sted i løbet af første år på den gymnasiale uddannelse, og det udløses til den afgivende institution, hvis eleven er indskrevet på en erhvervsuddannelse seks måneder efter.
Taxametret er rettet mod at understøtte omvalg til EUD for elever, for hvem en gymnasial uddannelse alligevel ikke viser sig at være det rette valg. Taxameteret udgør 25 procent af summen af undervisnings-, fællesudgifts- og bygningstaxameteret på den relevante uddannelse.
Finansieringen af henvisningstaxametret er endnu ikke fundet for 2021 og frem, men forventes aftalt i forbindelse med opfølgning på det eftersyn af taxameter- og tilskudssystemet, som regeringen har igangsat i forbindelse med udspillet “Mod på livet – vejene til uddannelse og job”.
Aftalen om bedre veje til uddannelse og job medfører også, at færdiggørelsestaksten for det merkantile hovedområde og de tre tekniske hovedområder blev nedjusteret i 2020. Dette fortsætter og færdiggørelsestaksterne nedjusteres med yderligere 3,8 procent i 2021.
Som følge af samme aftale blev tilskuddene til kostafdelinger på landbrugsuddannelser og EUD harmoniseret. Det betyder, at kostelever indskrevet på en erhvervsuddannelse og en landbrugsuddannelse nu udløser de samme tilskud og takster. Det får til følge, at fællesudgiftstaxameteret på EUD sænkes med 6,3 procent, mens bygningstaxameteret på EUD sænkes med 0,6 procent. i 2021.
Endvidere forventes det, at der bliver indført en reduktion i markedsføringsudgifter på blandt andet de erhvervsgymnasiale uddannelser. Da midlerne ikke er øremærket, vil reduktionen slå igennem på hele EUD området. Baggrunden for forslaget et, at regeringen har foreslået at en ny flerårsaftale om politiet, der blandt andet skal finansieres gennem reduktion på cirka 550 millioner kroner af markedsføringsudgifter på de gymnasiale uddannelser og videregående uddannelser.
Endelig er vi kommet til fase 14 af Statens Indkøbsprogram, altså 14. effektiviseringsrunde på 14 år. I 2021 udløser det et effektiviseringspotentiale svarende til en reduktion af fællesudgiftstaksterne på erhvervsuddannelser på i alt 0,7 procent og 1,1 procent på de erhvervsgymnasiale uddannelser. Begrundelsen for mulige effektiviseringer er blandt andet flytteydelser, multifunktionsmaskiner og printere, Microsoft standardsoftware, projektledelseskurser, rengøringsydelser, vagtydelser med videre. Effektiviseringspotentialet i 2020 vil blive udmøntet som en dispositionsbegrænsning, hvis størrelse vi endnu ikke kender.
Der er heller ikke i 2021 foretaget pris- og lønreguleringer (pl-regulering) af grundtilskuddet til institutioner for erhvervsrettet uddannelse og af udkantstilskuddet. Den manglende pl-regulering rammer særligt de små institutioner, hvor grundtilskuddet udgør en relativt stor del af den samlede omsætning.
Som en positiv ting kan nævnes, at kvalitetspuljen til erhvervsuddannelserne videreføres frem til 2023 som planlagt. Puljen er hævet med knap 10 millioner kroner (fra 175 millioner kroner i 2020 til 184,8 millioner kroner i 2021) som følge af tidligere politiske aftaler.
Se institutionsbreve fra Børne- og undervisningsministeriet
Erhvervsrettet ungdomsuddannelse (pdf)Erhvervsgymnasiale uddannelser (pdf)