Opfølgningsforløb i kommunen

Når du er sygemeldt, vil du løbende blive indkaldt til møde med din sagsbehandler i jobcenteret. Læs mere her. 

Kommunens jobcenter har opgaven med at følge op på alle sygedagpenge-sager. Opfølgningen sker for at fastholde din tilknytning til arbejdsmarkedet og for hurtigst muligt at få dig tilbage i arbejde. Undervejs bliver det også vurderet, om du er berettiget til at modtage sygedagpenge. 

Jobcentret skal tilrettelægge et forløb, der er tilpasset dig og dine behov. 

Er forventningen, at du er syg i mindre end otte uger, kan jobcentret selv fastsætte omfang og indhold i opfølgningen. Forventer man, at du er fraværende i mere end otte uger, vil der være en række fastlagte skridt og indsatser i dit forløb. 

Alle opfølgninger skal som udgangspunkt bestå i personlige samtaler, medmindre din sygdom forhindrer det.  

Du skal selv booke dine samtaler. Når du sygemelder dig, vil din kommune oplyse dig om, hvordan du gør det.  

Første opfølgningssamtale 

Når du bliver sygemeldt, skal kommunen indkalde dig til den første opfølgningssamtale senest otte uger efter din første fraværsdag.  

Før samtalen modtager du et oplysningsskema i din e-boks, som du skal udfylde og returnere til kommunen inden fristen på otte dage.  

Ved den første opfølgningssamtale skal jobcentret vurdere, om du fortsat er helt eller delvist uarbejdsdygtig. Dit samlede behov for indsatser bliver vurderet, og sagsbehandlere tager stilling til, hvor ofte der skal følges op på din sag. 

Mere om opfølgnings-samtalerne i jobcenteret 

  • Din kommune kan have et samarbejde med et privat firma, som holder samtalerne med dig. Det vil stadig være kommunens jobcenter, som har ansvaret for indsatsen. 

  • Opfølgningsforløbet i jobcentret skal afklare, om støtte kan hjælpe til, at du kommer tilbage til dit job hurtigst muligt. Gradvis tilbagevenden, genoptræning, hjælpemidler og skånehensyn kan være nogle af de former for støtte, du kan få tilbudt. 
     

  • Jobcenteret skal sikre, at du bliver inddraget i behandlingen af din sag. Jobcenteret bør også inddrage andre relevante personer, for eksempel din arbejdsplads, din læge, din a-kasse, Uddannelsesforbundet, kommunen og hospitalet. 
     

  • Jobcenteret har pligt til at vurdere, om det er realistisk, at du vender tilbage til din arbejdsplads. Eller om du i stedet for eksempel skal have vurderet din arbejdsevne gennem et ressourceforløb. Det kan være, at du må skifte fag eller branche, og det kan for eksempel ske via almindelige uddannelsesforløb eller via revalidering. Efter en vurdering, kan din arbejdsevne blive vurderet til at være varigt og væsentligt begrænset i enhver type af job, og så er fleksjobordningen en mulighed for dig. Er dit helbred meget dårligt, kan førtidspension komme på tale. Sagsbehandleren på jobcenteret skal i alle tilfælde tilbyde dig rådgivning og vejledning. 
     

  • Ved langvarig sygdom: Er udsigterne til din tilbagevenden lange, kan du få en såkaldt rundbordssamtale. Ved den drøfter en række relevante parter din sygdom og arbejdssituation med fokus på, hvordan dine muligheder er for tilbagevenden. Til en rundbordssamtale vil din chef, din tillidsrepræsentant (TR), sagsbehandleren i jobcenteret, din læge og eventuelt andre relevante parter typisk deltage. 
     

  • Ved alvorlig sygdom: Du kan få en standby-ordning, hvis din sygdom er meget alvorlig – det kan være livstruende – og du derfor ikke har mulighed for at møde fysisk op til samtaler med din sagsbehandler. Med en standby-ordning skal du ikke deltage i samtaler eller tilbud fra jobcenteret.  
    Hvorvidt du er omfattet af standby-ordningen vil afhænge af en konkret vurdering.
    Du kan læse mere om ordningen her

Ved samtaler i jobcenteret anbefaler vi, at du:

  • Forbereder dig inden ved at skrive dine spørgsmål, tvivl og bekymringer ned. 

  • Tager en bisidder med. En bisidder kan være din TR, men det kan også være en ven, din ægtefælle eller en anden person, som du har tillid til, og som kan støtte dig under mødet ved at lytte med og måske stille opklarende spørgsmål. 

  • Er opmærksom på at få noteret, hvilke krav der bliver stillet til dig, og at du forstår begrundelserne for dem. Med andre ord ’hvad’, der kræves og ønskes af dig, og ’hvorfor’. Det er helt i orden, at du stiller opklarende spørgsmål til disse krav. 

  • Har fokus på at svare på sagsbehandlerens spørgsmål under samtalen. Du må også gerne komme med dine egne ønsker og udtrykke dine behov og forventninger. Vær ærlig, så din sagsbehandler ved, hvor du står, og om det er realistisk, at du kan genoptage arbejdet på et bestemt tidspunkt. 

  • Får afgørelser på skrift. Der skal følge en klagevejledning med. Er det ikke tilfældet, må du bede om det. 

  • Ved samtalens afslutning sikrer dig, at der er en klar aftale om, hvornår I skal snakke sammen igen, hvad næste møde drejer sig om, og hvad der forventes af dig indtil da.  

  • Ikke lader dig presse til at genoptage dit arbejde for tidligt. Sig fra, hvis du føler et sådan pres.  

Hvis du synes, at der sker for lidt fra kommunens side, kan du selv tage initiativ til samtaler. Det kan for eksempel være, at du ønsker genoptræning eller anden støtte, som kan bringe dig hurtigere tilbage til arbejdsmarkedet. 

Ret og pligt under et opfølgningsforløb i kommunen 

  • Du har ret til at se, hvad der bliver skrevet om dig og din sag.  Du kan få adgang til din sag ved at bede om aktindsigt. Det kan du gøre både mundtligt eller på mail. 

  • Du er ikke forpligtet til at opholde dig på din bopæl under sygdom, men som hovedregel skal du opholde dig her i landet, og have mulighed for at møde op til samtaler du bliver indkaldt til.  

  • Du har ikke ret til at holde ferie, mens du er sygemeldt. Efter aftale med jobcenteret og din arbejdsgiver kan du teknisk blive raskmeldt for at holde ferie. Og herefter igen blive sygemeldt. Vi anbefaler, at du i god tid taler med en sagsbehandler om muligheden for afholdelse af ferie. 

Fast track: En vej til hurtigere opfølgning  

Kommunens fast track-ordning er et tilbud til borgere med sygdom, der forventes at vare mere end otte uger. Med fast track er kommunen forpligtet til at yde en hurtigere opfølgning og indkalde den sygemeldte til en samtale senest to uger efter anmodningen. 

Du er ikke forpligtet til at acceptere fast track. Hvis du gør, bliver du bedt om at gå til din læge. Lægen skal vurdere dine muligheder for at vende tilbage til arbejdet samt beskrive eventuelle skånehensyn.