Føler du dig stresset?

Hvis du oplever problemer med stress, bør du søge hjælp på din arbejdsplads og hos din læge. I Uddannelsesforbundet har vi stressvejledere, der kan hjælpe dig med at få overblik over din situation.

Det er arbejdsgivers ansvar at forebygge stress og sikre et sundt psykisk arbejdsmiljø.

Kontakt derfor din tillidsrepræsentant (TR) eller din arbejdsmiljørepræsentant (AMR) på arbejdspladsen, hvis du oplever symptomer på stress.

Din TR og AMR vil blandt andet kunne hjælpe med at få lagt en handlingsplan for dig i samarbejde med din leder – det kan alt fra ændrede arbejdsopgaver til sygemelding i en periode. Og TR og AMR ved, hvilke ordninger om hjælp til for eksempel psykolog der findes via arbejdspladsen. 

Kontakt eventuelt også dit pensionsselskab for at høre, om der er hjælp at få via din pensionsordning.

Hvad skyldes stress – og hvordan genkender du symptomerne? 

Stress kan ramme alle og være en reaktion på belastninger i hverdagen. På arbejdspladsen kan stress opstå, hvis du har en oplevelse af ikke at slå til, en oplevelse af manglende tid til at udføre dit arbejde tilfredsstillende, samarbejdsvanskeligheder, eller hvis du oplever forandringer, som virker uoverskuelige. 

Som regel kan vi mennesker godt håndtere kortvarige belastninger. For eksempel at have ekstra travlt i en afgrænset periode. Men hvis du gennem længere tid bliver udsat for store belastninger, er der en risiko for, at det påvirker din arbejdsindsats, livskvalitet og helbred negativt. 

Symptomerne på stress er individuelle.

Nogle af de hyppigste tegn på stress er: 

  • Søvnløshed. 
  • Hjertebanken. 
  • Glemsomhed.
  • Humørsvingninger. 
  • Let til gråd. 
  • Koncentrations- og hukommelsesbesvær. 
  • Ubeslutsomhed. 
  • Svimmelhed. 
  • Manglende appetit. 
  • Lav irritationstærskel. 

I tvivl, om du er stresset? 

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har udviklet en stress-test, som du kan bruge til at undersøge dit stressniveau.  

Tag stress-testen her

Er dit stressniveau meget højt, anbefaler vi, at du kontakter egen læge. 

Råd til at forbygge og håndtere stress 

Du kan finde værktøjer og råd til forebyggelse af stress på arbejdspladsen på BrancheFælleskabet for Arbejdsmiljøs hjemmeside.

Arbejdstilsynet har også udgivet en vejledning om håndtering af følelsesmæssige krav ved arbejde med mennesker.  

Find vejledningen her

Sådan kan Uddannelsesforbundet hjælpe, hvis du er stresset


Stress er først og fremmest et problem, der skal løses på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt, at du søger hjælp hos din TR og AMR.

Du er også velkommen til at kontakte os i Uddannelsesforbundet på 70 70 27 22 eller ved at skrive til info@uddannelsesforbundet.dk.

Vi kan tilbyde en samtale med en af vores stressvejledere, der kan guide dig til, hvordan du kan gribe din situation an, og rådgive dig om dine handlemuligheder. Samtalen er naturligvis fortrolig. 

Viser din kollega tegn på stress? Sådan kan du hjælpe